17-18/2 ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (ΛΕΧΟΒΟ)

Αρχηγοί εξόρμησης: Μπιτζένης Δ., Κομματάς Κ.
Αναχώρηση το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 06:45 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 7:00μμ, από τα γραφεία του Συλλόγου και 7:10 από One Salonica. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Θα μετακινηθούμε μέσω της Εγνατίας οδού στη Κοζάνη και από εκεί στο Νυμφαία Φλώρινας, όταν φτάσουμε θα ξεκουραστούμε πίνοντας ένα καφέ ( μια ώρα) στο Νυμφαίο. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η πρώτη πορεία της διήμερης εξορμήσεις .
Χρυσοί καλαμιώνες και έλη , ξεχασμένες πλάβες δεμένες σε πασσάλους, απέραντες εκτάσεις νερού από τη ατμοσφαιρική Χειμαδίτιδα μέχρι την γραφική λίμνη Ζάζαρη στα ορεινά πετρόχτιστα χωριά του μαρτυρικού Λέχοβου με την πλούσια ιστορία του έως ψηλότερα στο Νυμφαίο. Περπατώντας στην «σκιά» εγκαταλελειμμένων παραλίμνιων οικισμών φτάνοντας έως το Λιμνοχώρι στις όχθες της λίμνης Ζάζαρης όπου έλη και πυκνοί καλαμιώνες την περιβάλλουν. Αυτές και άλλες πολλές όμορφες εικόνες και στιγμές αλλά και διάφορα events θα βιώσουμε στην διήμερη «περιπέτεια» ακολουθώντας τον σύλλογο στα «Μονοπάτια της Ειρήνης».  Με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων ήπιας και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης στο Λέχοβο και στη γύρω περιοχή, ο «Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών – Προφήτης Ηλίας» ξεκίνησε το 2017 την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου, προκειμένου να καταστεί το χωριό αφετηρία πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στην πλούσια φύση της περιοχής.
Έχοντας βιώσει τον πόνο, την λεηλασία και την καταστροφή από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, στήριξε την προσπάθεια του εκεί συλλόγου με την χρηματοδότηση του έργο «Μονοπάτια Ειρήνης» την περίοδο 2017- 2018. Την επιμέλεια του project (χάραξη, σήμανση διαδρομών κ.ά) υλοποίησε με επιτυχία η Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece (www.pathsofgreece.gr).
Σήμερα γύρω από το Λέχοβο έχει αναπτυχθεί ένα οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών (38 χιλιόμετρα συνολικό μήκος), καθώς και μια ποδηλατική διαδρομή (73 χιλιόμετρα). Οι διαδρομές εκτείνονται σε μια περιοχή με έντονες εναλλαγές του φυσικού τοπίου, πλούσια και ταραγμένη ιστορία. Το δίκτυο ενώνει τα μικρά χωριά Αγραπιδιά, Αετός, Ασπρόγεια, Λιμνοχώρι, Λέχοβο, Νυμφαίο και Σκλήθρο με τις διαδρομές να διέρχονται από σημεία ενδιαφέροντος, όπως γραφικοί οικισμοί, εξωκλήσια, λίμνες, δάση κ.ά.
1η ημέρα
Νυμφαίο - Λέχοβο
Απόσταση: 10,5 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 1.330 m
Ελάχιστο ύψος: 796 m
Ανάβαση : 369 m
Κατάβαση: 810 m
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Ώρες πορείας: 4
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Στο αρχικό στάδιο της πεζοπορίας ξεκινώντας από το Νυμφαίο πραγματοποιείται σε ανοικτή πλαγιά με απεριόριστη θέα προς τις λίμνες, τα γύρω βουνά και τους οικισμούς. Στη συνέχεια το παλιό κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί από τα 1200 στα 600 μέτρα κατεβαίνει την πλαγιά με καγκέλια (ζιγκ-ζαγκ) διευκολύνοντας έτσι το περπάτημα. Ενδιάμεσο χωριό μεταξύ Νυμφαίου και Λεχόβου συναντάμε ένα γραφικό χωριό τα Ασπρόγεια. Το τελευταίο αυτό τμήμα της διαδρομής ενώνει τα Ασπρόγεια με το Λέχοβο και το διέρχεται από πλούσιο δάσος και αγροτικές περιοχές, μέρη στα οποία στο παρελθόν έγιναν σημαντικότατες μάχες. Μετά το τέλος της πορείας θα πάμε για φαγητό και στη συνέχεια θα  μεταφερθούμε στα ξενοδοχεία που θα μείνουμε.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής αφού πάρουμε το πρωινό μας ετοιμάζουμε τα πράγματά μας και τα βάζουμε στο λεωφορείο και ξεκινάμε τη πορεία μας από το Λέχοβο για Λιμνοχώρι.
2η ημέρα
Λέχοβο - Λιμνοχώρι
Απόσταση: 11,6 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 988 m
Ελάχιστο ύψος: 591 m
Ανάβαση : 383 m
Κατάβαση: 663 m
Βαθμός δυσκολίας: Β
Ώρες πορείας: 4
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Η διαδρομή μας ενώνει το Λέχοβο με τρεις εγκαταλελειμμένους παραλίμνιους οικισμούς και στην συνεχεία με το Λιμνοχώρι . Ξεκινώντας την πορεία μπροστα από τον ''Γεροπλάτανο'' στην ιστορική πλατεία του χωριού και μέσα από τα στενά δρομάκια του θα κινηθούμε στο παλιό μονοπάτι με θέα προς τις λίμνες και ροβολώντας το κατηφορικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο εγκαταλελειμμένο χωριό Χειμάδι και συνεχίζοντας την πορεία περνάμε από την τη Χρυσόβιτσα άλλον έναν παραλίμνιο εγκαταλελειμμένο οικισμό όπου πεζοπορώντας κινούμαστε κατά μήκος του αγροτικού δρόμου στις όχθες της λίμνης εκεί θα θαυμάζουμε τους χρυσούς καλαμιώνες και τα ήρεμα νερά της Χειμαδίτιδας έπειτα θα συναντήσουμε τον τρίτο παραλίμνιο εγκαταλελειμμένο οικισμό τον Ίντσκο .Προορισμός το χωριό Λιμνοχώρι που βρίσκεται στις όχθες της Λίμνης Ζάζαρη. Όταν φτάσουμε στο Λιμνοχώρι. θα καθίσουμε για καφέ ποτά η φαγητό σε ένα ωραίο γραφικό bar restaurant δίπλα ακριβώς στην όχθη της λίμνης Ζάζαρης.
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη το βράδυ
Κόστος συμμετοχής:
88 € σε δίκλινο, 80 € σε τρίκλινο και 75€  σε σοφίτα 5 ατόμων, όλα με πρωϊνό. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται όλες οι μεταφορές του διημέρου με το πούλμαν.
Η διαμονή θα γίνει στο Μονοπάτι Λεχόβου (https://www.ksenonasmonopati.gr) και στο Hotel Terelidis House
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 40 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 24 Ιανουαρίου Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Για ακυρώσεις μετά τις 24 Ιανουαρίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος,
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή διασχίσεις και θα πρέπει να βρουν δικό τους μέσο για να εξυπηρετηθούν μετά το τέλος της ορειβατικής διαδρομής. Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 8 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, κάλτσες ορειβασίας, ορειβατικό παντελόνι, γάντια, σκούφο, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρο για τις πορείες, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. Ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που γίνεται η εξόρμηση πιθανόν να υπάρχουν χιονοπτώσεις και κρύο οπότε οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιθανό να επηρεάσουν την εξόρμηση.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.