3-4-5-6-7/5 ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΤΗΝΟ

Συντονιστές εξόρμησης: Σμαρώ Μαξούρη, Μάνος Ρήγκας
Η Τήνος, το νησί της τέχνης, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Αιγαίου και παραμένει ζωντανή όλο το χρόνο, χάρη στην Παναγιά. Από την αρχαιότητα ήταν θρησκευτικό κέντρο, με το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Η θρησκευτικότητα του νησιού, συνεχίστηκε και κατά τους επόμενους αιώνες μέχρι σήμερα. Αυτό αποδεικνύεται και από το μεγάλο αριθμό των εκκλησιών, περίπου 1000 Ορθόδοξες και Καθολικές που βρίσκονται διάσπαρτες σ’ όλο το νησί. Το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης  φτάνοντας στο λιμάνι της Τήνου µε το καράβι είναι το καμπαναριό της Ευαγγελίστριας και η μεγαλόπρεπη εκκλησία στο λόφο πάνω από τη Χώρα. Ο ναός αυτός είναι άμεσα συνδεδεμένος µε την ιστορία της Τήνου, την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού.
Τα υπέροχα  χωριά της με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική  διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό και πατρίδα του Γιαννούλη Χαλεπά του οποίου το σπίτι είναι επισκέψιμο, καθώς και του Νικηφόρου Λύτρα. Η πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τα γραφικά μαρμαρόστρωτα σοκάκια του, τα όμορφα γλυπτά, θα γοητεύσουν τον επισκέπτη! Ο Βώλακας είναι ένα χωριό που βρίσκεται σε ένα τοπίο με τεράστιους γρανιτένιους ογκόλιθους! Αξίζει να κάνει κανείς μια βόλτα στα σοκάκια και να διαβάσει τα ποιήματα που είναι γραμμένα σε τοίχους, πόρτες και παράθυρα. Η Καρδιανή είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Τήνου, με θέα που κόβει την ανάσα. Είναι χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού Πατέλες, διαθέτοντας άφθονα τρεχούμενα νερά. Ο Κάμπος µε την Αγία Αικατερίνη-κατάλοιπο της Ρωσοκρατίας, στην σκιά του Ξώμπουργου, τα Υστέρνια με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο, ο Πάνορμος με τις υπέροχες αμμουδιές, ο παραδοσιακός Τριαντάρος, τα Δυο Χωριά τα μοναστήρια των Ουρσουλίνων και Ιησουητών στα Λουτρά, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
Το νησί έχει ένα μεγάλο δίκτυο λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών αρκετών χιλιομέτρων σε όλη του την έκταση, που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για την μετακίνησή τους πριν τη δημιουργία του οδικού δικτύου. Οι διαδρομές που προσφέρονται για τους λάτρεις της πεζοπορίας είναι πολλές.  Ένα πεζοπορικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, κατά τη διάρκεια των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει αυθεντικές και ανεξερεύνητες πλευρές του νησιού. Βαδίζοντας σ΄ αυτά μπορεί κανείς να απολαύσει τους περίτεχνους περιστερώνες, ξωκλήσια, αρχαιολογικά μνημεία. Μονοπάτια που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό.
Ο σύλλογος κάθε ημέρα θα έχει πρόγραμμα εξορμήσεων στα γραφικά μονοπάτια της Τήνου και στη συνέχεια θα υπάρχουν διάφορες δράσεις πολιτιστικές και μη. Η χρονική περίοδος επιτρέπει και μπάνιο στη θάλασσα στις γραφικές παραλίες του νησιού. Από πλευράς πολιτιστικών δράσεων συμπεριλαμβάνουν: Επίσκεψη στο σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, επίσκεψη στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας , επίσκεψη στο Μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων κλπ.
Το πρόγραμμα ορειβατικών δράσεων είναι το παρακάτω:
1η μέρα -2 Μαΐου 24 - Μεγάλη Πέμπτη
Αναχώρηση για Ραφήνα από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 22:45 ,από τα γραφεία του Συλλόγου 23:00 , 23:15 One Salonica.Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.
 
2η μέρα - 3 Μαΐου 24 – Μεγάλη Παρασκευή
Χώρα Τήνου – Μονή Κεχροβουνίου – Αρνάδος – Δύο Χωριά – Άγιος Ιωάννης Πόρτο
Απόσταση: 11 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: Α
Ώρες πορείας: 6
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
 
3η μέρα - 4 Μαΐου 24 – Μεγάλο Σάββατο
Αγάπι – Βολάξ – Μονή Ιεράς Καρδίας – Ξώμπουργκο – Χώρα Τήνου
Απόσταση: 10 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: Α
Ώρες πορείας: 5
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
 
4η μέρα - 5 Μάιου 24 – Πάσχα
Κάμπος – Λουτρά – Περάστρα – Σμαρδάκιτο – Ταραμπάδος – Κάμπος – Χατζηράδος -Κιόνια
Απόσταση: 14 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: Β
Ώρες πορείας: 7
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
 
5η μέρα - Δευτέρα του Πάσχα - 6 Μαίου 24
Α – Ομάδα
Καρδιανή – Όρμος Υστερνίων – Υστέρνια – Πύργος – Πάνορμος
Απόσταση: 13 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: Β
Ώρες πορείας: 7
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
 
Β – Ομάδα
Υστέρνια – Όρμος Υστερνίων – Υστέρνια – Πύργος – Πάνορμος
Απόσταση: 9 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: Α
Ώρες πορείας: 4
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
 
6η μέρα - Τρίτη του Πάσχα - 7 Μαίου 24
Αναχώρηση – Επιστροφή Θεσσαλονίκη
 
Κόστος συμμετοχής:
Η διαμονή θα γίνει στο ξενοδοχεία HOTEL BYZANTION (https://byzantiohotels-tinos.gr) και HOTEL THALIA (https://eyefindyou.gr/el/listings/xenodocheio-tinos-xenodocheio-thaleia/)
310 ευρώ σε δίκλινο στο ξενοδοχείο PALLADION και 365 το δίκλινο στο ξενοδοχείο BYZANTION. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται:
Όλες οι μεταφορές του πενταημέρου και η διαμονή με πρωινό.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN: GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN: GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 120 ευρώ και η εξόφληση έως στις 12 Απριλίου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 11 Μαρτίου. Για ακυρώσεις μετά τις 11 Μαρτίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση. Θα πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψη σε περίπτωση που οι θέσεις καλυφτούν δημιουργείται λίστα αναμονής με σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι κατά κύριο λόγο είναι διασχίσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα. Ο σύλλογος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτούς αν θελήσουν να ακολουθήσουν στο ίδιο ξενοδοχείο παρά μόνο στο τέλος οι θέσεις των δωματίων δεν καλυφτούν. Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 8 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν πιθανόν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, παντελόνι ορειβατικό, γάντια, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν, νερό τουλάχιστον 1 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα. Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.