16-17-18/3 ΠΗΛΙΟ

Αρχηγοί εξόρμησης: Μπιτζένης Δημ.
Το Πήλιο είναι αγαπημένος προορισμός του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης και πάντα βρίσκεται κάθε χρόνο στο καλεντάρι των δραστηριοτήτων του συλλόγου. Δεν είναι απλά ένα όμορφο βουνό. Είναι ένας τόπος ιερός από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Οι Ολύμπιοι θεοί δεν το επέλεξαν τυχαία για τις θερινές διακοπές τους. Πατρίδα του Χείρωνα και σχολείο του Ασκληπιού, το Πήλιο με τα χιλιάδες βότανα και φαρμακευτικά φυτά, τις κρυστάλλινες πηγές, και τα δεκάδες σπήλαια υπήρξε ανέκαθεν ένας τόπος έμπνευσης, γνώσης και θεραπείας. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν είναι επισκέψιμη λόγω ύπαρξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Άλλες κορυφές είναι το Κοτρώνι 1550 μέτρα, Πλιασίδι 1547 μέτρα, Αηδονάκι 1537 μέτρα, Αγριόλευκες 1471 μέτρα, Δραμάλα 1455 μέτρα, Σχιτζουραύλι 1450 μέτρα, Γολγοθάς 1415 μέτρα, Λαγωνίκα 1300 μέτρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/03/2024
Αναχώρηση την Σάββατο16 Μαρτίου από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45πμ, από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00 και από One Salonica στις 07:10. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Θα μετακινηθούμε μέσω της εθνικής οδού στο Βόλο και από εκεί στο κεντρικό Πήλιο. Θα φροντίσουν οι φίλοι ορειβάτες να είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν την ορειβατική εξόρμηση της πρώτης ημέρας μόλις φτάσουμε στο χωριό Άγιος Λαυρέντιος για να κατευθυνθούν στη Βυζίτσα πεζοπορικά.

Άγιος Λαυρέντιος – Άγιος Γερμανός – Πινακάτες - Βυζίτσα
Μήκος: 13.800 μ.
Υψ. Ανάβαση: 710 μ.
Υψ. Κατάβαση: 752 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 738 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 488 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες.
Από την πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου ανηφορίζουμε προς το μοναστήρι, κατόπιν κατηφορίζουμε για λίγο σε άσφαλτο και μετά σε μονοπάτι-καλντερίμι μέσα στη ρεματιά της Κουφάλας προς το ξωκλήσι του Αι Γιάννη. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε ομαλά σε αγροτικό δρόμο προς το μοναστήρι των Ταξιαρχών και, αφού περάσουμε από το ανοικτό θέατρο Αλώνι, φθάνουμε στον Άγιο Γεώργιο. Στο πρώτο χιλιόμετρο ξεκινώντας από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου βαδίζουμε στην άσφαλτο και μετά μπαίνουμε στο μονοπάτι λοξά δεξιά για να οδηγηθούμε στους Πινακάτες. Από την πλατεία των Πινακατών βαδίζουμε αρχικά στην άσφαλτο, που κάνει δεξιά στροφή και κατηφορίζει. Σε εκατό μέτρα από τη στροφή βρίσκουμε το μονοπάτι λοξά αριστερά, πίσω από τη μπάρα ασφαλείας του δρόμου. Υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή μέσα από τα καλντερίμια του χωριού για να αποφύγουμε την άσφαλτο. Σε αυτήν ξεκινούμε από τον πλάτανο στην πλατεία, κατεβαίνουμε τα σκαλοπάτια και σε δέκα μέτρα έχουμε διασταύρωση καλντεριμιών, όπου παίρνουμε το καλντερίμι αριστερά που κατηφορίζει. Παρακάτω σε διχάλα παίρνουμε τον αριστερό κλάδο και βαδίζουμε παράλληλα με την άσφαλτο που είναι λίγο πιο κάτω από μας. Σε δύο διασταυρώσεις με έντονα ανηφορικό καλντερίμι αριστερά μας, εμείς πάμε ευθεία. Τελικά κατεβαίνουμε στην άσφαλτο, τη διασχίζουμε και στην άλλη πλευρά, πίσω από τη μπάρα ασφαλείας, βλέπουμε την πινακίδα που σηματοδοτεί το μονοπάτι. Μπαίνοντας στη Βυζίτσα περνούμε από τη βρύση Σακελλάρη και καταλήγουμε στην πλατεία. Εκεί θα μας περιμένει το λεωφορείο για να πάροουμε τα πράγματά μας και να τακτοποιηθούμε στα Ξενοδοχεία που θα μείνουμε.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/03/2024
Α΄Ομάδα
Βυζίτσα – Μηλιές – Ξουρίχτη – Τσαγκαράδα – Αγ. Ιωάννης
Μήκος: 20.700 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1.025 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1.518 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 778 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β+
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Διάρκεια πεζοπορίας 6 με 7 ώρες.
 
Β΄ομάδα
Βυζίτσα – Μηλιές – Ξουρίχτη
Μήκος: 11.200 μ.
Υψ. Ανάβαση: 686 μ.
Υψ. Κατάβαση: 623 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 778 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 300μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες.
Τη δεύτερη ημέρα με ορμητήριο τη Βυζίτσα θα μετακινηθούμε με κατεύθυνση τα χωριά Μηλιές, Ξουρίχτη, Τσαγκαράδα και Άγιο Ιωάννη. Θα έχουν την επιλογή όσοι ακολουθήσουν είτε την Α΄ ομάδα είτε τη Β΄ ομάδα να εγκαταλείψουν τη διαδρομή σε όποιο από τα παραπάνω χωριά που θα διασχίσουμε και να επιβιβαστούν στο λεωφορείο με σκοπό στο τέλος όλοι να φτάσουμε στο τελικό προορισμό που είναι ο Άγιος Ιωάννης. Ξεκινάμε λοιπόν από τη Βυζίτσα με κατεύθυνση το μονοπάτι για τις Μηλιές και στο γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό. Από εκεί κατευθυνόμαστε στη πλατεία του χωριού με σκοπό να κατευθυνθούμε στο Ξουρίχτη και τη Τσαγκαράδα. Μια κλασική, πολυπερπατημένη και πανέμορφη Πηλιορείτικη διαδρομή. Μεγάλο μέρος της γίνεται σε καλντερίμι μέσα σε δάσος και στο τέλος περνάμε από το παλιό πέτρινο γεφύρι στη ρεματιά του Μυλοποτάμου. Από την Τσαγκαράδα θα συνεχίσουμε περπατώντας ακόμα δύο ώρες σε καλντερίμι, για να βγούμε στην τουριστική παραλία της Νταμούχαρης και του Αι Γιάννη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/03/2024
Τισαίο - Εύζωνας
Μήκος: 8.120 μ.
Υψ. Ανάβαση: 687 μ.
Υψ. Κατάβαση: 687 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 640 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 10 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Α+
Τύπος διαδρομής: Πάνω κάτω
Διάρκεια πεζοπορίας 3 με 4 ώρες.
Κατευθυνόμαστε νότια του Πηλίου προς το Τρίκερι με σκοπό να ανεβούμε στο Τισαίο όρος. Η θέα είναι καταπληκτική καθώς από εκεί μπορούμε να δούμε Αιγαίο, Παγασητικό κι Εύβοια συγχρόνως καθώς απολαμβάνουμε θέα 360 μοιρών που περιλαμβάνει θάλασσα νησιά κάμπους και βουνά.
Από την εκκλησία της Παναγίας στην άσφαλτο προς Τρίκερι, ακολουθούμε μονοπάτι που μας βγάζει σε μεγάλο ξέφωτο (λάκκα Καρατάσου) και από εκεί στρίβοντας αριστερά ανηφορίζουμε στην κορυφή του Τισαίου για να απολαύσουμε καταπληκτική θέα προς το Αιγαίο και τον Παγασητικό.
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη το βράδυ

Κόστος συμμετοχής: 
Το κόστος της εξόρμησης είναι 138 ευρώ το δίκλινο και 126 ευρώ το τρίκλινο. Στα ξενοδοχεία που θα γίνει η διαμονή τα τρίκλινα δωμάτια αποτελούνται από ένα διπλό κι ένα μονό κρεβάτι. Αν δεν μπορέσει να καλύψει αυτό το συνδυασμό και πρέπει να μετατραπεί σε δίκλινο η συνολική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες είναι στα 150 ευρώ. Για να υπάρχει λοιπόν μία προτεραιότητα στο κλείσιμο των δωματίων είναι απαραίτητη η προκαταβολή. Μέλη άλλων συλλόγων +10 ευρώ στις παραπάνω τιμές.
Η διαμονή σε δίκλινα δωμάτια με πρωινό στα ξενοδοχείο Στόϊκος (www.hotelstoikos.gr) & Sabouko
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 70 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Για ακυρώσεις μετά τις 28 Φεβρουαρίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος,
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι διασχλισεις. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να συμμετέχουν αυτοί που θα έρθουν με δικό τους μέσο  θα πρέπει να εξασφαλίσουν με δικό τους τρόπο την επιστροφή στην αρχική θέση, εάν δεν διατίθενται θέσεις στο λεωφορείο, πάντα βέβαια σε συνεννόηση με αρχηγό της εξόρμησης.
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 8 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.
Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, κάλτσες ορειβασίας, ορειβατικό παντελόνι, γάντια, σκούφο, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 2-2,5 λίτρα για τις μεγάλες πορείες, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.