13-14/4 ΤΟΜΑΡΟΣ - ΜΙΤΣΙΚΕΛΙ

Συντονιστές: Κλεοπάτρα Νικολοπούλου, Σμαρώ Μαξούρη
Μολονότι επισκιασμένα από τη φήμη της Τύμφης και των Τζουμέρκων, που φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ορειβατικού κοινού στον νομό Ιωαννίνων, το Μιτσικέλι και ιδιαίτερα ο Τόμαρος, αποτελούν αξιολογότατους προορισμούς.
Ο Τόμαρος έχει χαρακτηριστεί ως ένα βουνό αποκάλυψη. Με μήκος 12 χλμ και διάταξη περίπου Β-Ν έχει την τύχη να βρίσκεται πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο μαντείο. Η ονομασία Τόμαρος παραμένει σταθερή για διάστημα 3 χιλιετιών, καθώς ο Δίας, που λατρευόταν στην Δωδώνη, ονομάζεται Τμάριος. Λέγεται και Ολύτσικα, από το όνομα της ψηλότερης κορυφής του (υψ. 1974 μ.). Η δεύτερη σε ύψος είναι η Μπέλου (υψ. 1802 μ.). Ανάμεσα στις δυο κορυφές υπάρχει μικρό οροπέδιο σε μέσο υψόμετρο 1500 μέτρων που χωρίζει το βουνό στα δυο, εξ ου και το λιγότερο γνωστό όνομά του «Δυο Βουνά».
Χαρακτηριστικές είναι οι πολλές πηγές που βρίσκονται στις κορυφές του και φτάνουν έως και το υψόμετρο των 1600 μέτρων. Οι μεγάλες κλίσεις του βουνού δημιουργούν αρκετά ρέματα όπως Χαρβάλι, Μέγας Λάκκος, Χοχλαστή, Νύμφης κ.α. Στην ΒΑ πλευρά του βουνού του πηγάζει ο ποταμός Σμολίτσας και στην ΒΔ ο ποταμός Τύρια.
Τα πετρώματα του βουνού είναι κυρίως ασβεστολιθικά. Σε πολλά σημεία στα χαμηλά υψόμετρα Ν και ΝΔ κυριαρχεί ο φλύσχης και οι πρασινόλιθοι. Μεγάλο μέρος του βουνού καλύπτεται από βλάστηση. Κυρίαρχα είδη είναι τα πουρνάρια, τα φρύγανα και η δρυς. Ανατολικά στις παρυφές του βουνού απαντώνται η μαύρη και τραχιά πεύκη που στο μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από αναδασώσεις. Στο δυτικό μέρος υπάρχουν συστάδες με έλατα. Στην περιοχή αναπτύσσονται πολλά είδη χλωρίδας που δεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Απαντώνται καμπανούλες (Campanula spatulata), λήθρα (Lythrum salicaria), ίριδες (Iris sintenisii), άσπρο χωνάκι (Calystegia silvatica), ανεμώνες (Anemone coronaria) και πρίμουλες (Primula vulgaris). Από τους ωραιότερους τρόπους πρόσβασης είναι η ενδιαφέρουσα διάσχιση από Δωδώνη, την οποία και θα ακολουθήσουμε. Αποτελεί  συνδυασμό των δύο κλασσικών διαδρομών  για την κορυφή του Β τμήματος του Τόμαρου, με πυκνή σήμανση από τον ΕΟΣ Ιωαννίνων.
 
Το βουνό Μιτσικέλι που το όνομά του στα σλάβικα σημαίνει «φωλιά αρκούδας», δεσπόζει στο Β τμήμα της Λίμνης των Ιωαννίνων και είναι το καλύτερο μέρος για να δεις πανοραμικά την Παμβώτιδα. Από την κορυφογραμμή του προσφέρεται επίσης υπέροχη θέα προς την Νεμέρτσικα, την Τύμφη, τον Σμόλικα, τον Λάκμο, τα Τζουμέρκα, τον Τόμαρο κ.α., ενώ η νότια πλευρά του βουνού προσφέρεται για αεροπτερισμό. Στην ίδια πλευρά δεσπόζει και το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, όπου στις 3/10/1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν και έκαψαν ζωντανούς στα σπίτια τους όλους τους κατοίκους του.

1η ημέρα: Σάββατο 13 Απριλίου 2024
Αναχώρηση το Σάββατο 13/4 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 6:45 το πρωί, από τα γραφεία του Συλλόγου 7.00 πμ. και από One Salonica στις 7:10πμ. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας. Προορισμός μας χωρίς περιττές καθυστερήσεις η Δωδώνη για ανάβαση στο όρος Τόμαρο ή Ολύστικα.
 
Δωδώνη- Κορυφή Μπέλος του Τόμαρου (1.802μ.)- Μελιγγοί

A΄ομάδα
Μήκος:   13,51χλμ.
Υψ. Ανάβαση:  1.240μ.
Υψ. Κατάβαση:  1.184μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.802μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 730 μ.
Διάρκεια πορείας:  8 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Β+/ Γ
Τύπος διαδρομής: διάσχιση

Β΄ομάδα
Μήκος:   9,6χλμ.
Υψ. Ανάβαση:  700μ.
Υψ. Κατάβαση:  700μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.430μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 730 μ.
Διάρκεια πορείας:  3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Τύπος διαδρομής: πάνω-κάτω

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή πρόκειται για πολύωρη διάσχιση σε πεδίο δύσβατο σε αρκετά σημεία, τα άτομα της  α’ ομάδας χρειάζεται να είναι έτοιμα για την πορεία, ώστε να ξεκινήσουμε αμέσως. Απαραιτήτως πρέπει να έχουν 2 μπατόν και, κατάλληλο παπούτσι (μαλακό αρβυλάκι, κατά προτίμηση). Η ομάδα θα περπατά συντονισμένη και σε συνοχή και υπό τις οδηγίες των συντονιστών.
Κοινή αφετηρία για τις δύο ομάδες από την Δωδώνη. Η Α’ ομάδα θα προπορευθεί για να κερδίσει χρόνο για την μακριά πορεία της.  Μπαίνουμε σε ευκρινές, όμορφο, αρκετά ανηφορικό, μονοπάτι με κωνοφόρα, που οδηγεί στο εκκλησάκι της Παναγίας (1.175μ), όπου κάνουμε στάση. Εκεί, επισκεπτόμαστε και τον χώρο του καμπαναριού που προσφέρει πολλή ωραία θέα στα δυτικά.  Συνεχίζουμε στο όμορφο, δασωμένο μονοπάτι και κάνουμε μικρή στάση στο καταφύγιο (1.430μ.), το οποίο βρίσκεται στην αλπική ζώνη.  Η β΄ομάδα θα φτάσει μέχρι αυτό το σημείο και ύστερα να κατέβει από την ίδια διαδρομή στη Δωδώνη. Μπορεί να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.  Η α΄ομάδα αφού αφήσει το καταφύγιο συνεχίζει στην αλπική κορυφογραμμή από ασαφές μονοπάτι και μετά από μια επίπονη ανηφόρα φτάνουμε στην κορυφή Μπέλου (1.802μ.) ή Μικρή Ολύτσικα του όρου Τόμαρος, για να θαυμάσουμε την εντυπωσιακή θέα της ιερής κοιλάδας της Δωδώνης, της λίμνης των Ιωαννίνων, τη Νεμέρτσικα, τα Τζουμέρκα, την Τύμφη, τα όρη του Σουλίου και το Ιόνιο. Ύστερα,  κατεβαίνουμε από σχετικά κακοτράχαλη πλαγιά για 220μ. υψομετρικής, μέχρι να βρούμε ξανά το μονοπάτι προς το διάσελο με τις στάνες και να πάρουμε το κατηφορικό, δασωμένο μονοπάτι, που μας οδηγεί στους Μελιγγούς, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο. Μεταφορά στα Γιάννενα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και δείπνο.

2η ημέρα: Κυριακή 14 Απριλίου
Α΄ομάδα
Μήκος:   14,1χλμ.
Υψ. Ανάβαση:  970μ.
Υψ. Κατάβαση:  970μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.810μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 840μ.
Διάρκεια πορείας:  6 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Β
Τύπος διαδρομής: πάνω-κάτω
 
Β΄ ομάδα
Μήκος:   7,26χλμ.
Υψ. Ανάβαση:  485μ.
Υψ. Κατάβαση:  485μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.400μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 840 μ.
Διάρκεια πορείας:  3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Α
Τύπος διαδρομής: πάνω-κάτω

Πρωινό στις 7:00 και αναχώρηση στις 8:15 με όλα μας τα πράγματα για το Μιστικέλι. Αφετηρία της πορείας μας έξω από το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, από όπου ξεκινά το καλοσηματοδοτημένο, παλιό μονοπάτι, το οποίο περνά από το καταφύγιο του ΕΟΣ Ιωαννίνων (1,5 ώρα), το οποίο θα είναι κλειστό. Η α΄ομάδα θα συνεχίσει για την κορυφή του όρους Μιτσικέλι, ακόμη 2 ώρες, από όπου η θέα είναι εντυπωσιακή σε όλον τον Νομό Ιωαννίνων. Επιστροφή  στο λεωφορείο. Να σημειωθεί ότι, ανάλογα με τις συνθήκες πρόσβασης του λεωφορείου στο σημείο του καταφυγίου, θα εξεταστεί επί τόπου το ενδεχόμενο να ανέβουν και οι δύο ομάδες στην κορυφή, με αφετηρία σε αυτή την περίπτωση το καταφύγιο. Σύντομη επίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στους Λιγκιάδες, φαγητό στην περιοχή και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη το βράδυ.

Κόστος συμμετοχής:
138€ το μονόκλινο  118 € σε δίκλινο, όλα με πρωϊνό. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται όλες οι μεταφορές του διημέρου με το πούλμαν.
Η διαμονή θα γίνει στα Γιάννενα στο ξενοδοχείο PALLADION (https://hotelpalladion.gr/)

ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 60 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 29 Μαρτίου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για ακυρώσεις μετά τις 15 Μαρτίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος,
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι μία πάνω- κάτω και μία διάσχιση. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να συμμετέχουν αυτοί που θα έρθουν με δικό τους μέσο  θα πρέπει να εξασφαλίσουν με δικό τους τρόπο την επιστροφή στην αρχική θέση, εάν δεν διατίθενται θέσεις στο λεωφορείο, πάντα βέβαια σε συνεννόηση με αρχηγό της εξόρμησης.
Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο …… ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.

Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, κάλτσες ορειβασίας, ορειβατικό παντελόνι, γάντια, σκούφο, καπέλο,  μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1,5, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.