24-25-26/5 ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΜΠΕΛΛΕΣ

Αρχηγός εξόρμησης: Μπιτζένης Δημ.
Αναχώρηση την Παρασκευή στις 24 Μαΐου 2024 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 16:00 και από τα γραφεία του Συλλόγου 16:15, για τα Άνω Πορόϊα του νομού Σερρών. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις.
Το όρος Κερκίνη ή Μπέλλες είναι ένα μακρόστενο βουνό περίπου 60χλ. μήκος με 8 χλμ πλάτος και σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή που ορίζει τα σύνορα μας. Το νότιο μέρος του βουνού ανήκει στη χώρα μας, το βορειοανατολικό στη Βουλγαρία και το βορειοδυτικό στη Βόρεια Μακεδονία. Τα σύνορα των τριών χωρών συμπίπτουν στο Τριεθνές, σε υψόμετρο 1.883. Το βουνό με το όνομα Κερκίνη είναι γνωστό από την αρχαιότητα και κατά τον Θουκυδίδη ήταν ακατοίκητο. Η ονομασία Μπέλλες έχει προέλευση σλαβική και σημαίνει λευκό. Το βουνό γενικά θεωρείται δύσβατο, διότι οι περισσότερες πλαγιές έχουν κλίσεις πολύ απότομες. Η απουσία βραχωδών σχηματισμών έχει αποτέλεσμα τη δασοκάλυψη του βουνού κυρίως στη μεσαία και κατώτερη ζώνη από πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές. Στα ψηλότερα συναντώνται πυκνά δάση πεύκων, οξιάς και σημύδας. Οι ψηλές κορυφές του είναι γυμνές με ελάχιστο πράσινα. Το βουνό αποτελεί σημαντικό βιότοπο και έχει προταθεί να κηρυχθεί Εθνικός Δρυμός.

1η ημέρα
Άνω Πορόια – καταφύγιο 1777
Μήκος: 10.500 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1.340 μ.
Υψ. Κατάβαση: 80 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.777 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 417 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β+
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες.
Η εξόρμηση της πρώτης ημέρας ξεκινά αργά το απόγευμα από τα Άνω Πορὀια. Η χρήση φακών κεφαλής θεωρείται απαραίτητη καθώς μεγάλο μέρος της διαδρομής θα γίνει σε σκοτάδι. Θα ακολουθήσουμε δασικό μονοπάτι Β1 και μετά από λίγη ώρα θα μπούμε στο μονοπάτι Β2 με κατεύθυνση βόρεια προς τη θέση ΚΟΥΡΙΓΚΙΟΛ (ξερή λίμνη). Θα περάσουμε από τη θέση οµορφοπλαγια και το ιστορικό πολυβολείο Π8 του ήρωα λοχία ΙΤΣΙΟΥ και στη συνέχεια θα προσεγγίσουμε το καταφύγιο όπου θα τακτοποιηθούμε θα έχουμε γεύμα και θα διανυκτερεύσουμε!

2η ημέρα
Καταφύγιο 1777 – Δυτική κατεύθυνση κορυφογραμμής
Μήκος: 14.500 μ.
Υψ. Ανάβαση: 580 μ.
Υψ. Κατάβαση: 580 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.897 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.640 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β
Τύπος διαδρομής: Πάνω κάτω
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες.
Το πρωί θα πάρουμε το πρωινό µας το οποίο θα είναι πλούσιο και θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία δυτικά προς το παλιό τριεθνές διασχίζοντας την κορυφογραμμή – συνοριογραμμή του Μπέλλες μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας, απολαμβάνοντας την θέα και συναντώντας παλιά πολυβολεία και ορύγματα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Θα περπατήσουμε στα χνάρια των ηρώων γνωστών και αγνώστων που πολέμησαν για την Ελλάδα! Η πεζοπορία θα διαρκέσει περίπου 5 µε 6 ώρες και επιστρέφοντας στο καταφύγιο θα µας περιμένει το μεσημεριανό µας. Το απόγευμα θα είναι ελεύθερο να διασκεδάσουμε µε κρασάκι, κοψίδια, µουσικἠ ή και χορό!

3η ημέρα
Καταφύγιο 1777 – (Ανατολική κατεύθυνση κορυφογραμμής ) Σιδηρόπετρα – Νεοχώρι
Μήκος: 12.500 μ.
Υψ. Ανάβαση: 520μ.
Υψ. Κατάβαση: 2.101 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2.029 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 140 μ.
Βαθμός Δυσκολίας: Β+
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες.
Την επομένη αφού πάρουμε το πρωινό µας και ετοιμάσουμε τα πράγματα µας ώστε να μεταφερθούν στον χώρο που θα µας παραλάβει το λεωφορείο, θα κατευθυνθούμε ανατολικά και θα πεζοπορήσουμε προς την κορυφή του όρους Μπέλλες (ΣΙΔΗΡΟΠΕΤΡΑ) 2029 μ. υψόμετρο και από εκεί θα κατηφορίσουμε προς το χωριό Νεοχωρι όπου και θα µας περιμένει το λεωφορείο μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ορισμένων ατόμων με αυτοκίνητο από τα Άνω Πορόια στο καταφύγιο τη πρώτη ημέρα όσο και από το καταφύγιο στο Nεοχώρι την τελευταία ημέρα, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Οι ορειβατικές δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν θα αφορούν μόνο πεζοπορικές διαδρομές κατά μήκος της κορυφογραμμής του Μπέλες σύμφωνα με το πρόγραμμα τη δεύτερη ημέρα της εξόρμησης. Η τρίτη ημέρα θα περιλαμβάνει μετάβαση από το καταφύγιο στη Σιδηρόπετρα κι επιστροφή στο καταφύγιο. Οπότε όσοι θελήσετε να συμμετέχετέ με αυτό το τρόπο στην εξόρμηση μπορείτε να εγγραφείτε και να το δηλώσετε στη γραμματεία του συλλόγου.

Διαμονή
Η διαμονή του τριημέρου θα γίνει στο καταφύγιο 1777 που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και σε υψόμετρο 1777 μέτρα. Εκεί υπάρχει η επιλογή της διαμονής τόσο μέσα στο καταφύγιο όσο και σε σκηνές. Τόσο οι σκηνές όσο και οι υπνόσακοι (ενημερωτικά υπάρχουν κουβέρτες στο καταφύγιο) καθώς και οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός μπορεί να μεταφερθεί με όχημα που έχει ναυλωθεί για την μεταφορά τους στο καταφύγιο και δεν θα χρειαστεί να τα μεταφέρουμε μαζί μας σε όλη τη διαδρομή.

Κόστος συμμετοχής:
105€ για διαμονή μέσα στο καταφύγιο και 95€ σε σκηνή. 
Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές.
Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται όλες οι μεταφορές με πούλμαν από και προς τη Θεσσαλονίκη καθώς και οχήματα που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό μας από και προς το καταφύγιο για τη διευκόλυνσή μας. Το καταφύγιο θα είναι εξοπλισμένο και θα καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες της ορειβατικής ομάδας. (τροφή, καφέδες, τσάι ποτά κλπ). και οποιαδήποτε κατανάλωση των παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στη τελική τιμή. Ενημερωτικά θα υπάρχει μενού και γι αυτούς που δεν τρώνε κρέας.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 50 ευρώ και η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι 6 Μαΐου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 29 Απριλίου. Για ακυρώσεις μετά τις 29 Απριλίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος,
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Οι προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στο ξεκίνημα της 1ης ημέρας είναι διαφορετικό από το τέλος της ορειβατικής διαδρομής της τελευταίας ημέρας. Θα πρέπει μετά το τέλος να βρει δικό του μέσο για να πάει στην αρχική θέση που έφησε το όχημά του., Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 75 ευρώ.

Ενδεικτικός εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, κάλτσες ορειβασίας, ορειβατικό παντελόνι, γάντια, σκούφο, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρο για τις πορείες, σνακ, σφυρίχτρα, ΦΑΚΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. Ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που γίνεται η εξόρμηση πιθανόν να υπάρχουν χιονοπτώσεις και κρύο οπότε οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιθανό να επηρεάσουν την εξόρμηση.
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.