31/8-1/9 ΓΚΙΣΤΟΒΑ

Συντονιστές: Ζέλιμιρ Tzβετανοβιτς
Αναχώρηση τ
ο Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 π.μ. από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00 π.μ. και από One Salonica στις 07:10. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ο προορισμός μας είναι η Γράμμουστα του νομού Καστοριάς

Η Γράμμουστα ήταν μια ένα ιστορική Βλάχικη κωμόπολη που στην ακμή της (17ος-18ος αιώνας) έφτασε να κατοικείται από 15.000 ψυχές. Κτισμένη σε υψόμετρο 1380μ. στις πλαγιές του Γράμμου, αποτέλεσε ένα περίλαμπρο οικονομικό κέντρο της περιοχής. Δυστυχώς όμως από την εποχή του Αλή Πασά ως και στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια σειρά άσχημων γεγονότων οδήγησε στην εγκατάλειψη και την πλήρη ερήμωση της.

Η λίμνη Γκιστόβα είναι αλπική λίμνη στην οροσειρά του Γράμμου, στο δυτικότερο σημείο της Μακεδονίας, και είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη αλπική λίμνη των ελληνικών βουνών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.353 μέτρων, ακριβώς δίπλα στη μεθοριακή γραμμή των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Τα πλησιέστερα χωριά είναι ο Γράμος στην Ελλάδα (6 χλμ.) και τα Στάρια στην Αλβανία. Βρίσκεται στην βορειοδυτική Ελλάδα, στο σημείο που η Μακεδονία συναντάει την Ήπειρο, στην νοτιοδυτική άκρη της Π.Ε. Καστοριάς, και πιο συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Γράμου του Δήμου Νεστορίου, στα βόρεια του Δήμου Κόνιτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων. Στα νερά της ζουν αλπικοί τρίτωνες, όπως και στις άλλες αλπικές λίμνες των ελληνικών βουνών. Το καλοκαίρι έχει μήκος περίπου 150 μέτρα, πλάτος 50 μέτρα ενώ όσον αφορά το βάθος οι απόψεις διίστανται (επικρατέστερη άποψη είναι ότι το βάθος είναι 10 μέτρα). Χαρακτηριστικό της είναι ότι κρατάει το νερό της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τους χειμερινούς μήνες είναι παγωμένη και μονίμως καλυμμένη με χιόνια. Στα νερά της ζουν αλπικοί τρίτωνες, όπως και στις άλλες αλπικές λίμνες των ελληνικών βουνών. Ο μύθος λέει ότι στο χωριό κατοικούσε ένας δράκος, ο οποίος παρά την φοβερή του όψη ήταν καλόκαρδος. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να τον διώξουν και τον οδήγησαν μακριά από το χωριό, ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. Ο δράκος πικραμένος από τους ανθρώπους, παρακάλεσε να ξεκουραστεί για λίγο και εκεί, πάνω από το αγαπημένο του χωριό, έβγαλε ένα δάκρυ που αποτέλεσε την πρώτη μικρή Δρακόλιμνη. Οι άνθρωποι, δίχως να συγκινηθούν, συνέχισαν να τον διώχνουν σε σημείο που ο δράκος δεν θα μπορούσε πλέον να αντικρίζει το χωριό. Από τη στεναχώρια του, έβγαλε αυτή τη φορά ένα μεγαλύτερο δάκρυ που σχημάτισε την κύρια Δρακόλιμνη, πολύ πάνω και μακριά από το χωριό η λίμνη. Χωρισμένη στα δυο η Δρακόλιμνη του Γράμμου βρίσκεται πάνω στο νοητό όριο που χωρίζει την Ελλάδα από την Αλβανία αλλά δεν είναι αυτό που σου κόβει την ανάσα, ούτε η τρομερή θέα ούτε η αίσθηση ότι εάν πάρεις λάθος δρόμο θα βρεθείς στην Αλβανία. Είναι η φαντασία που ζωντανεύει τους μύθους, τους θρύλους και την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδος που άφησε σε αυτόν τον τόπο τα καλύτερα παιδιά της, και τα διάσπαρτα απομεινάρια (πυροβολεία, αμπριά, σκουριασμένα κιβώτια πυρομαχικών) την θυμίζουν σε μας και σε όλους τους επισκέπτες.

Το Νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), απλώνεται βόρεια και νότια της Βλαχόστρατας που συνέδεε το Λιανοτόπι με την Γράμουστα. Είναι ένα από τα εμφανέστερα κτιστά μνημεία που άφησε πίσω του ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Το Νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο λειτούργησε αρχικά στο Γιαnnοχώρι και το Μονόπυλο και μεταφέρθηκε στη συνέχεια και εγκαταστάθηκε σε δύο Θέσεις στην ανατολική πλευρά της κορυφής Σκάλα, η πρώτη κοντά σε μεγάλη σπηλιά στην ανατολική πύλη του φαραγγιού του Αλιάκμονα, Θέση κρυπτική και ασφαλή, που επέτρεπε αθέατους ελιγμούς διαφυγής, και η δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη, ψηλότερα στη βάση των βράχων της Σκάλας. Σήμερα, με τον όρο Νοσοκομείο του ΔΣΕ εννοούμε την πάνω, μεγάλη εγκατάσταση. Η μονάδα της σπηλιάς, όπου μεταφέρθηκε ένα μικρό τμήμα του κυρίως νοσοκομείου, για μόλις δυο μέρες, την παραμονή του ελιγμού του ΔΣΕ από το Γράμμο προς το Βίτσι (21 Αυγούστου 1948), λέγεται Μικρό Νοσοκομείο. Εκ παραδρομής, τα προηγούμενα χρόνια, η Θέση του Νοσοκομείου του Γράμμου είχε ταυτιστεί με το Μικρό Νοσοκομείο, δηλαδή με τις σπηλιές, που ως φυσικό στοιχείο είναι αναγνωρίσιμο και εντυπωσιακό.

1η ημέρα

Γράμμουστα Νοσοκομείο Ανταρτών

Μήκος: 14.400 μ.

Υψ. Ανάβαση: 603 μ.

Υψ. Κατάβαση: 603 μ.

Μέγιστο Υψόμετρο: 1.460 μ.

Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.265μ.

Βαθμός Δυσκολίας: Β

Ώρες πορείας περίπου 4.

 

2η ημέρα

Γράμμουστα Λίμνη Γκιστόβα 

Μήκος: 12.200 μ.

Υψ. Ανάβαση: 995 μ.

Υψ. Κατάβαση: 995 μ.

Μέγιστο Υψόμετρο: 2.450 μ.

Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.404μ.

Βαθμός Δυσκολίας: Β+

Ώρες πορείας περίπου 5.

 

Κόστος συμμετοχής:

Ο σύλλογος στις εξορμήσεις του επιλέγει περιοχές που έχουν πεζοπορικό ενδιαφέρον αλλά μερικές φορές δυστυχώς δεν έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός δωματίων για φιλοξενία με δύσκολους συνδυασμούς μονόκλινων, δίκλινων, τρίκλινων κλπ με μονά ή διπλά κρεβάτια. Έτσι και στη περίπτωση αυτή της Γράμμουστας θα πρέπει να δείξουμε λίγη κατανόηση στο πως θα τακτοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότεροι στα κατάλυματα. 

Η διαμονή θα γίνει σε δύο ξενώνες της Γράμμουστα

Το κόστος της εξόρμησης επιμερίζεται σε δύο ποσά. Το πρώτο είναι το κόστος των μεταφορικών και το δεύτερο κόστος είναι το κόστος διαμονής. Το κόστος μεταφορικών είναι 64 ευρώ και η διαμονή ξεκινάει από 25 ευρώ και φτάνει τα 35 ευρώ το άτομο και στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται το πρωινό κι εξαρτάται από του συνδυασμούς που προκύπτουν. Τα μη μέλη χρεώνονται με + 10 ευρώ. Σε περίπτωση που επιλέξει κάποιος διαμονή σε δική του σκηνή τότε δεν υπάρχει χρέωση διαμονής.
Για να το κλείσιμο της εξόρμησης  καλέσετε τη γραμματεία κι επιλέξετε τη διαμονή. Mετά την συνενόηση με τη γραμματεία θα πρέπει να γίνει άμεση η καταβολή ολόκληρου του ποσού.
Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου. Για ακυρώσεις μετά τις 19 Ιουλίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου. Επικοινωνήστε μαζί μας, ελέγξτε διαθεσιμότητα θέσεων, δηλώστε την συμμετοχή σας και έπειτα κάντε την κατάθεση πληρωμής ηλεκτρονικά η μέσω τραπέζης.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076

ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716

EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337

ΕΘΝΙΚΗ IBAN : GR8001102170000021729614236

Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.

Καθώς στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής και ο στόχος είναι να εξυπηρετηθούν όσο γίνεται περισσότεροι φιλοι ορειβάτες μετά την επικοινωνία με τη γραμματεία αφού επιλεγεί το κατάλυμα διαμονής τότε η εξόφληση θα πρέπει να είναι άμεση. Σε κάθε άλλη περίπτωση κάθε μεταβολή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι προγραμματισμένες διαδρομές που θα κάνει ο σύλλογος στην εξόρμηση αυτή είναι πάνω κάτω. 

Το κόστος συμμετοχής των μελών που θα ακολουθήσουν με αυτοκίνητο είναι ανά άτομο 8 ευρώ την ημέρα και να κλείσουν μόνοι τους το κατάλυμα. Θα πρέπει να προαποφασίσουν ποιες ημέρες θα συμμετέχουν και να προκαταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί.

Ενδεικτικός εξοπλισμός:

Σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες, κάλτσες ορειβασίας, ορειβατικό παντελόνι, γκέτες αδιάβροχες, γάντια, σκούφο,   μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 1 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.