2-3-4/8 Βουλγαρία - Ρίλα

Αρχηγός εξόρμησης: Μπιτζένης Δημήτρης
Η Ρίλα είναι οροσειρά στη νοτιοδυτική Βουλγαρία και η ψηλότερη οροσειρά στη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια, με υψηλότερη κορυφή το Μουσαλά, ύψους 2.925 μέτρων. Συχνά εντάσσεται στην οροσειρά της Ροδόπης, επονομαζόμενη Δυτική Ροδόπη. Ο ορεινός όγκος είναι επίσης ο έκτος ψηλότερος στην Ευρώπη, μετά τον Καύκασο, τις Άλπεις, τη Σιέρρα Νεβάδα, τα Πυρηναία και την Αίτνα, και ο υψηλότερος ανάμεσα στις Άλπεις και τον Καύκασο. Το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού το καταλαμβάνει το εθνικό πάρκο Ρίλας. Από τη Ρίλα πηγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια των Βαλκανίων, όπως ο Έβρος, ο Ίσκαρ και ο Νέστος. Επίσης, το βουνό είναι γνωστό για τις επτά λίμνες του. Η οροσειρά είναι διάσπαρτη με σχεδόν 200 παγετώδεις λίμνες, όπως οι περίφημες επτά λίμνες. Οι επτά λίμνες της Ρίλα είναι οι πιο γνωστές και επισκέψιμες λίμνες αυτού του επιβλητικού βουνού. Όλες βρίσκονται στα 2.100 έως 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι πήραν το όνομά τους από το ασυνήθιστο σχήμα τους. Κάθε λίμνη έχει ένα όνομα που αντιστοιχεί σε κάποιο χαρακτηριστικό της συνήθως σχήμα. Η Ρίλα. , είναι πλούσια σε θερμές πηγές στις περιοχές των ρηγμάτων στους πρόποδες, συμπεριλαμβανομένης της θερμότερης πηγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Sapareva Banya .
1η ημέρα: Παρασκευή 2 Αυγούστου
Αναχώρηση τη Παρασκευή 2 Αυγούστου από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη στις 16:00 και από τα γραφεία του Συλλόγου 16:15. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Προορισμός στο Borovets της Βουλγαρίας. Άφιξη το βράδυ, ξεκούραση, βραδινό, ενημέρωση για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.
2η ημέρα: Σάββατο 3 Αυγούστου
Ανεβαίνουμε σε καμπίνα lift ξεκινώντας από τα 1300 μέτρα και σε 45 λεπτά περίπου φτάνουμε σε ένα υψίπεδο στα 2369 μέτρα. Η διαδρομή του lift περνάει μέσα από ένα δάσος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ανάμεσα σε δρυς, πεύκα και έλατα. Από το υψίπεδο ανεβαίνουμε ως το αλπικό καταφύγιο δίπλα από μια υπέροχη λίμνη, και από εκεί με την πρώτη ομάδα θα προχωρήσουμε ως την κορυφή που βρίσκεται στα 2925 μέτρα. Τα τελευταία 200 μέτρα γίνονται σε τραχύ πεδίο και με χρήση συρματόσχοινου. Βαθμός δυσκολίας μέχρι κορυφή Μουσσαλά (που είναι η ψηλότερη των Βαλκανίων).
Η δεύτερη ομάδα θα φτάσει ως το καταφύγιο σε υψόμετρο 2750 μέτρα και θα επιστρέψει. Βαθμός δυσκολίας μέχρι καταφύγιο για την δεύτερη ομάδα Β
Α΄ ομάδα
Lift Yastrebets -Musala
Απόσταση: 14,4 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 2.925 m
Ελάχιστο ύψος: 2.369 m
Ανάβαση : 735 m
Κατάβαση: 735 m
Βαθμός δυσκολίας: B+
Τύπος διαδρομής: Πάνω κάτω
Διάρκεια πεζοπορίας 5 με 6 ώρες
Β΄ ομάδα
Lift Yastrebets -Musala
Απόσταση: 12 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 2.720 m
Ελάχιστο ύψος: 2.369 m
Ανάβαση : 525 m
Κατάβαση: 525 m
Βαθμός δυσκολίας: B
Τύπος διαδρομής: Πάνω κάτω
Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες
3η ημέρα: Κυριακή 4 Αυγούστου
Αναχώρηση από το ξενοδοχείο αφού πάρουμε πρωινό και κάνουμε chek-out στις 8:00. Αναχώρηση από το ξενοδοχείο με κατεύθυνση τις 7 αλπικές λίμνες της RILA. Μετά από μία ώρα περίπου φτάνουμε στο χωριό SAPARAVEBANIA και καταλήγουμε στην τοποθεσία PIONERSKA. Από εκεί παίρνουμε lift (ανοικτό) και φτάνουμε στο καταφύγιο RILSKI όπου και ξεκινά η πορεία μας.
Ρίλα 7 λίμνες - κορυφή Otovishki Vrah
Απόσταση: 12,7 χιλιόμετρα
Μέγιστο ύψος: 2.706 m
Ελάχιστο ύψος: 2.100 m
Ανάβαση : 634 m
Κατάβαση: 634 m
Βαθμός δυσκολίας: B
Τύπος διαδρομής: κυκλική
Διάρκεια πεζοπορίας 4 με 5 ώρες
Όσοι δεν θελήσουν να ακολουθήσουν όλη τη διαδρομή μπορούν να κάνουν μέρος αυτής και να επιστρέψουν στην αρχική θέση εκκίνησης που βρίσκεται στο κτίριο κοντά στο τέρμα του lift. Τα μονοπάτια είναι πολύ σαφή και υπάρχουν πολλοί πεζοπόροι εκείνη τη χρονική περίοδο και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να χάσει το προσανατολισμό του.
Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη το βράδυ.
Ενδεικτικός εξοπλισμός
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά  μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο - αντιανεμικό, ζακέτα φλις, γάντια, καπέλο, αντιηλιακό γαλάκτωμα, γυαλιά ηλίου, υδροδοχείο, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, ελαφριά τροφή – σνακ, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών.
Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. Οι ώρες πορείας είναι ενδεικτικές. Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
212 ευρώ σε μονόκλινο, 187 ευρώ σε δίκλινο. Μέλη άλλων συλλόγων + 10 ευρώ στις παραπάνω αναφερόμενες τιμές. Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται: Όλες οι μεταφορές του τριημέρου, η διαμονή με πρωινό και βραδινό. Η διαμονή στο ξενοδοχείο Hotel Lion Borovets (https://hotelslion.bg/borovets/en/) Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνει το κόστος για τα lift. Κόστος lift για Μουσαλά 35 λέβα και κόστος lift για 7 λίμνες 25 λέβα
Η κράτηση της θέσης για την εξόρμηση πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή 80 ευρώ και η εξόφληση έως τις 10 Ιουλίου. Επιστροφή όλου του ποσού των χρημάτων (προκαταβολής ή εξόφλησης) σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου. Για ακυρώσεις μετά τις 10 Ιουνίου είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων μόνο αν υπάρξει αντικατάσταση από άλλον συμμετέχοντα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση. Θα πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψη σε περίπτωση που οι θέσεις καλυφτούν δημιουργείται λίστα αναμονής με σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από τη πλευρά του συμμετέχοντα με προκαταβολή ή εξόφληση η θέση δεν μεταβιβάζεται αλλά δίνεται σε αυτούς που είναι στη λίστα αναμονής κατά προτεραιότητα. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση απαιτείται αστυνομική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες (ή διαβατηρίου) τα οποία οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους στο λεωφορείο (και όχι κάτω στις αποσκευές) για να μην υπάρξει καθυστέρηση στα σύνορα.
Συνίσταται στους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους, εκτός από μετρητά, και κάρτα (χρεωστική/πιστωτική) καθώς δεν είναι παντού εφικτή η πληρωμή σε ευρώ (ισοτιμία 1€ = 1,96 Λέβα). Ενημερωτικά τα περισσότερα ορειβατικά καταφύγια για κάποιο ρόφημα ή σνακ δέχονται μόνο λέβα και όχι ευρώ ή κάρτα