14/7 ΜΙΚΡΗ ΤΖΕΝΑ

Συντονιστές εξόρμησης: Μαραβέλια Λένα, Καλογριδάκης Παναγ.
Αναχώρηση τη Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 από Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη 06:45 π.μ. από τα γραφεία του Συλλόγου 07:00 π.μ. και από One Salonica στις 07:10. Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Ο προορισμός μας το χωριό Νότια κοντά στην Αριδαία.
Η Τζένα είναι ένα βουνό που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Αποτελεί το τελευταίο τμήμα (προς τα ανατολικά) της οροσειράς Βόρας-Πίνοβο-Τζένα. Στα νότια-νοτιοανατολικά συνδέεται με το Πάικο. Είναι το τελευταίο βουνό στα ανατολικά που μαζί με το Καϊμακτσαλάν και το Πίνοβο δημιουργούν ένα τεράστιο ορεινό πέταλο που αγκαλιάζει τον μεγάλο κάμπο της Αλμωπίας στα νότια. Το βουνό χωρίζεται σχεδόν στη μέση από τη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ. Ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Μεγάλη Τζένα, ή αλλιώς οι Πόρτες, στα 2.182 μέτρα. Ακολουθούν η Μικρή Τζένα (2.067 μ.), η Δεμένη (1.920 μ.) και ο Μύτικας (1.850 μ.). Η ονομασία της Τζένας πηγάζει από τη βλάχικη και σλάβικη ρίζα «τζεάν» που σημαίνει «φρύδι». Στη Τζένα θα περπατήσετε σε μερικά από τα ομορφότερα και πυκνότερα δάση οξιάς της Βόρειας Ελλάδας. Από τα ψηλώματα του βουνού κατεβαίνουν πολλά ρέματα με σημαντικότερα του Αχυρώνα, της Ασβεσταριάς, του Καθαρού και του Λάκκου. Κύριο χαρακτηριστικό του βουνού αποτελεί το εκτεταμένο δάσος οξιάς, που φτάνει ως τα 1.800μ., αλλά και τα μικρά πεύκα, που δημιουργούν το δικό τους δάσος σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο. Στην Τζένα έχουν καταγραφεί 33 σπάνια φυτά, που λόγω ενδημισμού και σπανιότητας οδήγησαν στην ένταξη του βουνού σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Στο βουνό διακρίνεται ένα σχετικά ήπιο ανάγλυφο το οποίο περιλαμβάνει πολλά φαράγγια, ρέματα, καταρράκτες, μεγάλες σάρες, πυκνά δάση καθώς και μία μεγάλη αλπική ζώνη. Φημισμένο είναι το φαράγγι της Τζένας ή το φαράγγι της Νότιας, μέσα από το οποίο περνάει ένα από τα ωραιότερα ορεινά μονοπάτια της χώρας μας.
Α΄ Ομάδα
Μήκος: 18 χλμ. 
Ελάχιστο υψόμετρο: 667μ.
Μέγιστο υψόμετρο: 2067μ.
Υψομετρική διαφορά: +1400μ
Τύπος διαδρομής: κυκλική
Ώρες πορείας: 8-9
Βαθμός δυσκολίας: Β+

B΄ Ομάδα
Μήκος: 10 χλμ. 
Ελάχιστο υψόμετρο: 667μ.
Μέγιστο υψόμετρο: 1800μ.
Υψομετρική διαφορά: +1133μ
Τύπος διαδρομής: πάνω κάτω
Ώρες πορείας: 6-7
Βαθμός δυσκολίας: Β

Ο σχεδιασμός της εξόρμησης περιλαμβάνει μια κυκλική διάσχιση στο βουνό, με αφετηρία και τερματισμό τη Νότια. Ξεκινώντας από το τέλος του οικισμού, θα ακολουθήσουμε χωματόδρομο με κατεύθυνση βορειοανατολική, ο οποίος μετά από 1.700 μέτρα περίπου θα μας βγάλει στην αφετηρία του μονοπατιού που διασχίζει το φαράγγι της Τζένας. Μπαίνουμε στο φαράγγι το οποίο στην αρχή είναι στενό, κινούμαστε πότε αριστερά και πότε δεξιά περνώντας το ποτάμι αρκετές φορές μέχρι να φτάσουμε σε όμορφο άνοιγμα με μεγάλα πλατάνια. Συνεχίζουμε ώσπου να καταλήξουμε σε στένωμα της κοίτης του ποταμού που μας υποχρεώνει να βγούμε από το φαράγγι. Συνεχίζουμε αριστερά και ανηφορίζουμε σε μονοπάτι με «καγκέλια» και σύντομα καταλήγουμε σε δασικό δρόμο. Από το σημείο που ήμαστε ο δρόμος αριστερά μας (Νότια) πηγαίνει για το χωριό Νότια. Ο δρόμος στην πορεία του σε απόσταση 1,9 χλμ., και σε υψόμετρο 1.060 μ., διασταυρώνεται με το μονοπάτι που ανεβαίνει από την Νότια για την Τζένα. Από εκείνο το σημείο θα περάσουμε κατά την κατάβαση. Δεξιά μας κατεβαίνει στο φαράγγι και από εκεί συνεχίζουμε ακολουθώντας πότε εγκαταλειμμένο δρόμο και πότε μονοπάτι για να ανέβουμε στην θέση «Τυροκομείο» και στο διάσελο της Τζένας. Ανηφορίζουμε το μονοπάτι μέσα από δάσος με μεγάλες οξιές και καλή σήμανση. Βγαίνουμε από το δάσος και ακολουθούμε κακοτράχαλο φαρδύ μονοπάτι σε γυμνό πλάτωμα έχοντας δεξιά την επιβλητική βραχοπλαγιά και την κορυφή Μικρή Τζένα. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση Βορειοανατολική σε χαρακτηριστική μοναχική οξιά δίπλα σε ρυάκι με νερό όλο το χρόνο (θέση «Τυροκομείο»). Προσπερνάμε συνεχίζοντας στο μονοπάτι που είναι εμφανές στην πλαγιά και μας οδηγεί σε διάσελο. Εδώ η Α’ ομάδα θα συνεχίσει για την κορυφή Μικρή Τζένα ενώ η Β’ ομάδα αφού ξεκουραστεί θα πάρει το δρόμο της επιστροφής ακολουθώντας την αντίθετη πορεία έως τα 1.515 μ. υψόμετρο και το δασικό δρόμο που έρχεται από Νότια. Η Α’ ομάδα θα συνεχίσει και μετά από 1 ώρα από το διάσελο η πρώτη ομάδα θα φτάσει στη Μικρή Τζένα ακολουθώντας καλογραμμένο μονοπάτι και καλύπτοντας 260 μέτρα υψομετρικής διαφοράς.
Εξοπλισμός:
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν,  νερό τουλάχιστον 2 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, γάντια καθώς και δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
Κόστος συμμετοχής:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 17€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 19€
Άνεργοι-Φοιτητές μέλη του συλλόγου: 14€
Για όσους θα ακολουθήσουν με τα αυτοκίνητα τους : 8€
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εγγραφή τους καταβάλλοντας όλο το ποσό που τους αναλογεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συλλόγου ή εναλλακτικά στην γραμματεία του συλλόγου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ : GR5001722370005237007285076
ALFA IBAN : GR2601407300730002002005716
EUROBANK IBAN: GR5302601180000420201029337
ΕΘΝΙΚΗ IBAN: GR8001102170000021729614236
Στην κατάθεση συμπληρώστε στα σχόλια το ονοματεπώνυμο σας και την εξόρμηση.
Επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης από πλευράς του συμμετέχοντα γίνονται μόνο εάν η ακύρωση γνωστοποιηθεί  κατ’ ελάχιστον 3 μέρες νωρίτερα από την έναρξη της εξόρμησης (Πέμπτη 23:59), σε διαφορετική περίπτωση δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με επόμενη εξόρμηση.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την Πέμπτη γίνεται ακύρωση της κράτησης. Οι επιστροφές γίνονται ηλεκτρονικά προς την Τράπεζα πληρωμής χωρίς έξοδα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντήλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889.