13-14-15-16 ΑΥΓ. 2016 ΓΡΑΜΜΟΣ

Γράμος
Κορυφές: Τσούκα Πέτσικ (2521),
Επάνω Αρένα (2196), Προφήτης Ηλίας (1803)
Τύπος εξόρμησης: Πολυήμερο με αναβάσεις από καταφύγιο
Βαθμός δυσκολίας: Β-Γ
12-15 Αυγούστου 2016

1η ημέρα, Παρασκευή 12 Αυγούστου:
Αναχώρηση στις 17:00 από τοv χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ακολουθούμε την Εγνατία και από την έξοδο για Σιάτιστα ακολουθούμε την παλιά εθνική οδό Κοζάνης-Κόνιτσας. Αφού κάνουμε μία μικρή στάση καταλήγουμε στην Αετομηλίτσα. Η διαδρομή είναι περίπου 5 ώρες.

2η ημέρα, Σάββατο 13 Αυγούστου:
Αναχώρηση από το καταφύγιο στις 07:30 και έναρξη της πορείας - θα πρέπει να έχουμε αρκετό νερό μαζί μας. Ακολουθούμε την πορεία, η οποία στην αρχή είναι δίπλα σε δάσος οξυάς και μετά θα είναι σε αλπικά λιβάδια ως την κορυφή Γκέσος (2163) που είναι το μνημείο για τον Εμφύλιο Πόλεμο. Μετά, ακολουθώντας την ράχη, θα πάμε στην κορυφή Περήφανο ή Σκίρτση (2444) και από εκεί θα καταλήξουμε στην κορυφή Τσούκα Πέτσικ ( 2521). Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι στο χωριό της Αετομηλίτσας. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της πορείας θα συναντήσουμε αρκετά αμπριά-χαρακώματα και υπολείμματα των άγριων μαχών από την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Ώρες πορείας 8+ ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.

3η ημέρα, Κυριακή 14 Αυγούστου:
Αναχώρηση από το καταφύγιο στις 07:30 και έναρξη της πορείας για την κορυφή Άνω Αρένες 2196. Ακολουθούμε για λίγο τον δρόμο και μπαίνουμε σε δάσος κωνοφόρων. Προχωράμε και φτάνουμε στους πρόποδες των Άνω Αρένων. Ανεβαίνουμε στην κορυφή με απίστευτη πανοραμική θέα 360 μοιρών. Θα κάνουμε στάση αρκετή ώρα, γιατί η φύση εδώ είναι υπέροχη. Βλέπουμε μία ορεινή λίμνη μέσα σε δάσος, ένα μοναδικό θέαμα. Ώρες πορείας πάνω από 6 - ανάλογα με το ρυθμό και τις στάσεις.

4η ημέρα, Δευτέρα 15 Αυγούστου:
Ετοιμάζουμε τα πράγματά μας και αναχωρούμε στις 08:30 από την Αετομηλίτσα για την επιστροφή. Λίγο πριν τον Πεντάλοφο θα κάνουμε στάση, για να πάρουμε το μονοπάτι που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία 1803. Για να φτάσουμε στο εκκλησάκι, θα πρέπει να ανέβουμε δύο κάθετες μεταλλικές σκάλες πακτωμένες πάνω στον βράχο. Όποιος έχει υψοφοβία καλό είναι να μην τις ανέβει και να μας περιμένει στην βάση της πρώτης σκάλας. Ώρες πορείας περίπου 4 - ανάλογα με τις στάσεις. Στον Πεντάλοφο θα γίνει στάση για φαγητό.
Επιστροφή αργά το βράδυ της Δευτέρας 15 Αυγούστου.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), 2 μπατόν, φλις ή μακρυμάνικο ισοθερμικό μπλουζάκι, νερό (τουλάχιστον 2,5 λίτρα), ατομικά τρόφιμα-σνακ, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.

Διαμονή: Η διαμονή μας θα γίνει στο οργανωμένο καταφύγιο της Αετομηλίτσας σε δωμάτια 4, 5 και 11 κρεβατιών, τα οποία διαθέτουν ατομικό μπάνιο και δυνατότητα για ντους.
Κόστος διανυκτέρευσης ανά ημέρα 12 ευρώ ή 15 ευρώ με πρωϊνό.
Καλό θα ήταν να έχουμε μαζί μας κάποια σεντονάκια και πετσέτες, αν και το καταφύγιο έχει.
Για φαγητό κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αετομηλίτσα οι επιλογές μας είναι ελάχιστες και μια από αυτές είναι στον διπλανό χώρο του ξενώνα, όπου λειτουργεί στο κάτω μέρος του και ταβέρνα.
Λόγο των εορταστικών ημερών μπορεί να υπάρχουν και κάποιες εκδηλώσεις στο χωριό (πανηγύρι).

Κόστος λεωφορείου: Θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή. Για λόγους μείωσης του κόστους υπάρχει η πιθανότητα η εξόρμηση να γίνει με αυτοκίνητα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Στην ομάδα κορυφής μπορούν να συμμετέχουν άτομα με καλή φυσική κατάσταση, που διαθέτουν εμπειρία και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Αιτήσεις συμμετοχής:
Όλοι θα πρέπει να έχουν προπληρώσει εγκαίρως το αντίτιμο στα γραφεία του συλλόγου. Το πρόγραμμα της ανάβασης μπορεί να τροποποιηθεί από τους συντονιστές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, καθώς προέχει η ασφάλεια.

Συντονιστές εξόρμησης: Αλεξάνδρου Βασίλειος, Μπλιάμης Χρήστος

Ενημερωτικά στοιχεία: Ο Γράμος είναι το 4ο υψηλότερο βουνό της χώρας μετά τον Όλυμπο (2918 μ.), τον Σμόλικα (2637 μ.) και τον Βόρα (2524 μ.). Έχει πολλές και σημαντικές κορυφές και βρίσκεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Στα χαμηλότερα υψόμετρα είναι σκεπασμένος από πυκνά δάση και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος. Στον Γράμμο διεξήχθη η τελική φάση του εμφυλίου πολέμου και έγιναν αρκετές σκληρές μάχες ιδιαίτερα κατά το διάστημα 1948-1949.

Πληροφορίες: Τις ώρες λειτουργίας του ΕΟΣ-Θ στα τηλέφωνα 2310 266928, 2310 240889 και κάθε Τετάρτη μετά τις 20:30 στα γραφεία του συλλόγου από τους συντονιστές της εξόρμησης.