11-9-2016 ΒΟΡΑΣ, ΜΠΕΛΟ ΓΚΡΟΤΛΟ

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εξόρμηση στον ορεινό όγκο του Καϊμακτσαλάν.
 
Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου (Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ). Ύστερα από 2,5 ώρες περίπου θα φτάσουμε στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν (υψόμ. 2050 μ.). Αφού ετοιμαστούμε, θα χωριστούμε σε δύο ομάδες.
Η πρώτη θα αποτελείται από συμμετέχοντες με μεγαλύτερη αντοχή και ταχύτητα, ενώ η δεύτερη από άτομα που θέλουν να περπατήσουν λιγότερο ή με βραδύτερο ρυθμό.
 
Από το Χιονοδρομικό Κέντρο θα ξεκινήσουμε την πορεία μας προς την κορυφή Προφήτης Ηλίας (υψόμ. 2524 μ.), η οποία θα διαρκέσει περίπου 1,5 ώρα. Στην κορυφή θα γίνει στάση για ανασυγκρότηση και ξεκούραση. Εκεί μπορούμε να δούμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που χτίστηκε σε ανάμνηση των μαχών που έλαβαν χώρα στην περιοχή κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και να ακούσουμε κάποια ιστορικά στοιχεία.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε ανατολικά, κατά μήκος της ελληνογιουγκοσλαβικής μεθορίου, προς την κορυφή Κουτσόμπεης (υψόμ. 2399 μ.), την οποία θα προσεγγίσουμε σε περίπου 1 ώρα.
Από εδώ, η δεύτερη ομάδα μετά από πορεία 2 ωρών θα επιστρέψει πίσω στο Χιονοδρομικό Κέντρο.  Εκεί θα έχει αρκετό χρόνο για ξεκούραση.  Καλό είναι να έχει προβλεφθεί να έχουμε κάποια τρόφιμα μαζί μας γιατί δε θα γίνει στάση κάπου για φαγητό.
 
Η πρώτη ομάδα θα κατευθυνθεί βόρεια, πάλι κατά μήκος των συνόρων, και ακολουθώντας έναν παλιό χωματόδρομο, σε δύο ώρες θα φτάσει στην κορυφή Μπέλο Γκρότλο ή Άσπρος Σβώλος (υψομ. 2370 μ.). Στην πορεία της θα συναντήσει το κουφάρι ενός παλιού στρατιωτικού τεθωρακισμένου οχήματος κατεστραμμένου από νάρκη. Από το Μπέλο Γκρότλο η ομάδα θα ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία και θα επιστρέψει στο Χιονοδρομικό Κέντρο σε 3 ώρες.
 
Οι συντονιστές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας της ομάδας.
Εκτιμώμενη ώρα αναχώρησης για τη Θεσσαλονίκη γύρω στις 20:00
 
Ολόκληρη η διαδρομή είναι σε αλπικό πεδίο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι για πολύωρη παραμονή κάτω από τον ήλιο, καθώς δεν θα βρούμε πουθενά σκιά. Επίσης, δεν θα συναντήσουμε πηγή νερού, άρα θα πρέπει να έχουμε αρκετό μαζί μας.
Η περιοχή αποτέλεσε πεδίο μαχών τόσο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και κατά τον Εμφύλιο και είναι διάσπαρτη από υπολείμματα αυτών, κυρίως κάλυκες σφαιρών, βολίδες και θραύσματα οβίδων.
 
Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης, μπατόν, νερό (τουλάχιστον 2,5 λίτρα για την πρώτη ομάδα), ατομικά τρόφιμα, καπέλο, αντιηλιακό, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής) και προαιρετικά δεύτερα ρούχα, κάλτσες, παπούτσια τα οποία θα μείνουν στο λεωφορείο.
Βαθμός δυσκολίας / ώρες πορείας / χιλιόμετρα:
Α΄ ομάδα: Β / 8 / 18
Β΄ ομάδα: Α / 5 / 14
 
Κόστος συμμετοχής: 13 ευρώ (10 ευρώ για ανέργους-φοιτητές)
 
Συντονιστές εξόρμησης: Πέτρος Καψούδας, Βασίλειος Αλεξάνδρου
 
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ 19) στις ημέρες και ώρες λειτουργίας του ΕΟΣ-Θ και στα τηλέφωνα 2310 266928, 2310 240889. Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, μετά τις 20:30, οι συντονιστές θα βρίσκονται στα γραφεία του συλλόγου για  πληροφορίες και διευκρινίσεις.