9-10-2016 ΑΣΚΙΟ

ΑΣΚΙΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Βαθμός Δυσκολίας : Β-Γ
Αρχηγοί : Παλάγκας Δ. , Φλώρος Αθ.

Ανάβαση στο Άσκιο - Σινιάτσικο, κορυφή  2111m

Αναχώρηση από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή στις 07:00.

Το λεωφορείο θα φθάσει μέσω της Εγνατίας Οδού στην Πτολεμαϊδα και από κει θα κατευθυνθεί προς το χωριό Βλάστη.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει 1 χλμ πριν από τη διασταύρωση για Βλάστη. Οι 2 περίπου πρώτες ώρες της πορείας είναι σε δασικό δρόμο με κατεύθυνση νότιο-ανατολικά, προσπερνάμε το καταφύγιο και συνεχίζουμε στην αρχική μας πορεία σε χωματόδρομο που θα μας φέρει στην βόρεια ράχη του βουνού την οποία και θα ακολουθήσουμε για να προσεγγίσουμε την κορυφή του Άσκιου με 2111 μέτρα υψόμετρο.

Ο χρόνος μας μέχρι εδώ είναι 3.5 ώρες ανάλογα και με της καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή. Επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή που κάναμε και θα κατευθυνθούμε στο χωριό Βλάστη, αν υπάρξει χρόνος, από όπου και θα αναχωρήσουμε για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη στην Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό/αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, ζακέτα fleece, θερμοεσώρουχο, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα, τρόφιμα για την πορεία, σκούφος/καπέλο, γάντια, μπατόν, φακός κεφαλής, σφυρίχτρα, δεύτερα ρούχα και παπούτσια στο λεωφορείο για να αλλάξουμε μετά την πορεία.

Tο πρόγραμμα της εξόρμησης μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών και για λόγους ασφαλείας από τους συντονιστές της εξόρμησης.

Περισσότερες πληροφορίες κάθε Τετάρτη στα γραφεία του Συλλόγου μετά τις 20:30 από τους συντονιστές της εξόρμησης.

Αντίτιμο συμμετοχής: 13 ευρώ και 10 ευρώ για φοιτητές και άνεργους.

Πληροφορίες:
 

Το Άσκιο ή Σινιάτσικο είναι βουνό της Δυτικής Μακεδονίας με ψηλότερη κορυφή 2.111μ (ανώνυμη, αποκαλείται Σημείο κατά τον πληθυσμό της περιοχής) η οποία βρίσκεται στο μεσαίο τμήμα του. Είναι νότια συνέχεια του Βιτσίου και μεσαίος κρίκος της ορεινής αλυσίδας, που σχηματίζει με το Βίτσι προς βόρεια και τονΒούρινο προς νότο, αρχίζει από τα στενά της Κλεισούρας στην περιοχή που ενώνονται τα σύνορα των νομών Φλωρίνης – Καστοριάς – Κοζάνης, προχωρεί με νότια νοτιοανατολική κατεύθυνση στο νομό Κοζάνης και απολήγει νότια της Σιάτιστας, στη διάβαση που περνά ο δρόμος που συνδέει την Κοζάνη με τα Γρεβενά και αρχίζει ο Βούρινος.

Το μήκος του είναι περίπου 33 χλμ.

Τα πετρώματα του είναι κυρίως κρυσταλλικά, δεν έχει σημαντικά υδάτινα ρεύματα, τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν νότια του Ασκίου στον Αλιάκμονα, εκτός από μερικά που καταλήγουν στην λίμνη Βεγορίτιδα μέσω του ποταμού Σουλού που διαρρέει τον Εορδαϊκό κάμπο και περιφερειακά την Πτολεμαίδα.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/ΑΣΚΙΟ