16-10-2016 ΠΙΝΟΒΟ

ΠΙΝΟΒΟ

Βαθμός Δυσκολίας Γ/ Β+ΠΙΝΟΒΟ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 

Αετοχώρι - Κορυφή Πινόβου

Στο όρος Πίνοβο σε ένα βουνό με χαρακτηριστικό αλπικό χαρακτήρα θα πραγματοποιήσει την εξόρμησή του ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:

Συγκέντρωση και αναχώρηση στις 07:00 το πρωί από τα γραφείας του συλλόγου, καλό θα είναι να είναι όλοι νωρίτερα ένα τέταρτο. 

Άφιξη μετά από περίπου δύο ώρες στο χωριό Αετοχώρι και προετοιμασία για την ανάβαση . Η πρώτη ομάδα θα προσεγγίσει την κορυφή (2154 μέτρα) και η δεύτερη θα πάει ως τη σπηλιά με το τρεχούμενο νερό στην αλπική ζώνη.

Ξεκίνημα της πορείας από το παλιό δημοτικό σχολείο του Αετοχωρίου, το μονοπάτι διασταυρώνεται σε κάποια σημεία με χωματόδρομο και θα συναντήσουμε ένα παλαιό βράχινο παρατηρητήριο που δεσπόζει στην περιοχή. Μετά αφού τον αφήσουμε περνάμε μέσα από αραιό δασός με κέδρα και σύντομα μπαίνουμε στα όμορφα δάση της οξιάς, ανηφορίζοντας συχνά με τραβέρσες σε δασωμένο περιβάλλον, περνώντας που και που από κάποια σημεία τρεχούμενου νερού.

Μετά το δάσος και μόλις φτάσουμε στο δρόμο λίγο μετά θα συναντήσουμε ένα πέρασμα που θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και αποστάσεις ασφαλείας για να το περάσουμε όλοι με ασφάλεια. 

Συνεχίζουμε μέσα στο δάσος και μετά από λίγη ώρα φτάνουμε στα 1500μ και αρχίζουμε να βγαίνουμε από το δάσος μπαίνοντας σιγά-σιγά στην αλπική ζώνη του βουνού, περπατώντας μέσα σε μια ορεινή κοιλότητα με αρκετή κλίση ως τον Βράχο Σπηλιά.

Ως το σημείο αυτό θέλει περίπου 3-3,5 ώρες από την αρχή της πορείας μας. Από εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα προς την πεδιάδα καθώς και στις τριγύρω κορυφές που περικλείουν το οροπέδιο. Εκεί θα γίνει η συγκέντρωση όλης της ομάδας.

Η πρώτη ομάδα θα συνεχίσει για την κορυφή και θα επιστρέψει από τον ίδιο δρόμο. Η δεύτερη ομάδα θα περιμένει στο σημείο αυτό για να ανασυνταχθεί και να ξεκουραστεί μέχρι να ξεκινήσει λίγο αργότερα την κατάβαση της. 

Η κατάβαση θα διαρκέσει περίπου 2,5-3 ώρες από το ίδιο μονοπάτι. 
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη το απόγευμα από το Αετοχώρι.

Ωρες πορείας Α ομάδας (κορυφής) συνολικά 9. Βαθμός δυσκολίας: Γ
Ωρες πορείας Β ομάδας συνολικά 6+. Βαθμός δυσκολίας: Β+


Κόστος συμμετοχής: 13€, άνεργοι -φοιτητές 10 ευρώ

Απαραίτητος εξοπλισμός: Αδιάβροχο μπουφάν, ορειβατικά μποτάκια, σκούφος, γάντια, ισοθερμικό μπλουζάκι , νερό 2 λιτρα, τρόφιμα για την πορεία, ζακέτα fleece, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, μπατόν, κουτί πρώτων βοηθειών. Δεύτερα ρούχα και παπούτσια που τα αφήνουμε στο λεωφορείο.

Ελάχιστο υψόμετρο: 677 μ. 
Μέγιστο υψόμετρο: 2154 μ. 
Απόσταση: 11880 μ. 
Πηγή: http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=48Επιστροφή αργά το βράδυ.
Το περιεχόμενο του προγράμματος μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις καιρικές ή άλλες συνθήκες που θα κρίνουν οι συντονιστές της εξόρμησης.