23-10-2016 ΟΛΥΜΠΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΑ

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+
Αρχηγοί : Καψούδας Π., Παλάγκας Δ.

 

κορυφή ΒΟΥΛΓΑΡΑ 1687 μ. διάσχιση για Κοκκινοπλό 1250 μ.

Αναχώρηση ώρα 07:00 από τα γραφεία του Συλλόγου Καρόλου Ντηλ 19 - Τσιμισκή, καλό θα ήταν να ήμαστε 15 λεπτά νωρίτερα έτσι ώστε να φύγουμε στην ώρα μας.

Η Βουλγάρα έχει υψόμετρο 1687 μέτρα και βρίσκεται ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Τίταρο. Στο διάσελο που σχηματίζεται ανάμεσα στον Τίταρο και στη Βουλγάρα και σε υψόμετρο περίπου 1026 μέτρων περνάει και ο δρόμος που ενώνει την Κατερίνη με την Ελασσόνα. Από αυτό το σημείο όπου υπάρχει και η διασταύρωση για Λιβάδι διέρχεται το μονοπάτι Ε4 το οποίο και θα ακολουθήσουμε ενώ είναι εμφανή και κάποια πολυβολεία που δείχνουν και τη σημαντικότητα του στρατηγικού περάσματος.

Στην αρχή βαδίζουμε σε ξέφωτο ακολουθώντας για λίγο δασικό δρόμο ή περπατώντας πάνω στην πλαγιά. Ακολουθούμε, στο σημείο που υπάρχει παλαιά πινακίδα που ενημερώνει για την είσοδο στην κεντρική Ελλάδα, τη σήμανση του Ε4 και μπαίνουμε σε ένα όμορφο δάσος.

Η πορεία μας από εκεί και μετά θα είναι σε μονοπάτι, το οποίο πότε κινείται κάτω από τα πεύκα και πότε βγαίνει σε ξέφωτα, έως ότου πλησιάσουμε την κορυφογραμμή με τις αρκετές κορυφούλες, από όπου έχουμε, καιρού επιτρέποντος, καταπληκτική θέα προς τη βόρεια πλευρά του Ολύμπου (Τούμπα, Στεφάνι, Μύτικας, Σκάλα, Σκολειό, Χριστάκης, Κόψη Ναούμ, Καζάνια, Ξερολάκι).

Η συνέχεια της πορείας μας θα συνεχιστεί στην κορυφογραμμή, μέχρι να συναντήσουμε το υψομετρικό στην κορυφή της Βουλγάρας όπου και θα γίνει μικρή στάση.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουμε πορεία που θα μας βγάλει στο χωριό Κοκκινοπλός από όπου και θα αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας.

Συνολική διάρκεια της πορείας περίπου 6 ώρες.

Βαθμός δυσκολίας: Β+

Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα.

Εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο, fleece, γάντια, σκούφος, ατομικά τρόφιμα, νερό 2 λίτρα τουλάχιστο, κουτί Α' βοηθειών, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, σπίρτα. Δεύτερα ρούχα και παπούτσια που θα τα αφήσουμε στο λεωφορείο.

Τιμή συμμετοχής: 13 € και 10 € για φοιτητές και άνεργους.

Πληροφορίες: κάθε Τετάρτη μετά τις 21:00 από τους συντονιστές στα γραφεία του συλλόγου.

Αρχηγοί: Δημήτρης Παλάγκας, Καψουδας Πέτρος

Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ή αν κριθεί απαραίτητο για λόγους ασφαλείας.