28-29-30 ΟΚΤ. 2016 ΓΚΙΩΝΑ-ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

ΓΚΙΩΝΑ-ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ
πολλαπλές διαδρομές
τριήμερο

Βαθμός Δυσκολίας  : Β-Γ
Αρχηγοί :
 Κόντρας Παναγιώτης 6978395900, Ζαριφίδης Βασίλης

Στα Βαρδούσια ορη της ορεινής Φωκίδας θα πραγματοποιήσει τριήμερη εξόρμηση ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα.

Παρασκευή 28/10 
Αναχώρηση από το αρχαιολογικό μουσείο στις 08:00. Αφιξη στο χωριό Αθ. Διάκος περίπου το μεσημέρι και τακτοποίηση στους ξενώνες. Ξεκούραση και ενημέρωση για τις λεπτομέρειες των αναβάσεων.

Σάββατο 29/10
Αναχώρηση μεσα από το χωριό Αθ Διάκος. Το μοναπάτι ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του χωριού ακολουθώντας την κίτρινη-άσπρη σήμανση (μονοπάτι Ε4). Το μονοπάτι ξεκινάει στο τελείωμα του χωριού και είναι λίγο δύσκολο στον εντοπισμό του παρά τη σήμανση. Ανηφορίζουμε μέχρι την τοποθεσία Γιατάκια περνώντας από μια δεξαμενή. Στα δεξιά μας συναντούμε το δασικό δρόμο που έρχεται από το χωριό.Από αυτό το σημείο ακολουθούμε τη νέα χάραξη του μονοπατιού Ε4. Το μονοπάτι, σε γενικές γραμμές, μπερδεύει και χρειάζεται προσοχή. Στη συνέχεια, από την τοποθεσία Ζηρέλια συνεχίζουμε προς Προφήτη Ηλία Ξεκινάμε ανεβαίνοντας την ράχη του βουνού και έχοντας αριστερά μας τις ψηλές κορυφές. Δύσκολα πάντως χάνεται κανείς μια που η ράχη σε οδηγεί κατευθείαν στα καταφύγια. Η πορεία διαρκεί περίπου 2,5 ώρες . Εκεί μπορεί να μείνει μια ομάδα ενώ θα συνεχίσει η ομάδα κορυφής. Απο εκεί ακολουθώντας τη σήμανση ανηφορίζουμε σε έντονη κλίση εως το σημείο ‘’Πόρτες’’ οπου είναι και το πέρασμα για τον ‘’Μέγα Κάμπο’’. Αφου περάσουμε και από εκει ακολουθούμε το μονοπάτι για την κορυφή δίνοντας παρα πολύ προσοχή στο τελευταίο πέρασμα που είναι απολύτως εκτεθειμένο λίγο πριν την κορυφή Κόρακας (2495). Απο εκεί επιστρέφουμε πίσω από τον ίδιο δρόμο στο χωριό Αθ. Διάκος.
Ωρες πορείας προς κορυφή και επιστροφή συνολικά 9.
Βαθμός δυσκολίας Β-Γ για κορυφή. Υψομετρική διαφορά 1500 μέτρα.

Κυριακή 30/10
Αναχώρηση στις 07:30 από τον Αθ .Διακο για την ανάβαση της επόμενης ημέρας στο όρος Γιώνα. Κτευθυνόμαστε στο χωριό Καλοσκοπή.Η Διαδρομή ξεκινάει από την άσφαλτο πάνω από την Καλοσκοπή και ακολουθεί το χωματόδρομο προς τη θέση Μνήματα. Στη πρώτη διασταύρωση με εικονοστάσι που συναντάμε, προχωρούμε ευθεία. Στη διασταύρωση που πάει δεξιά για Στρώμη εμείς πηγαίνουμε αριστερά προς το βουνό. Λίγο μετά τη διασταύρωση, συναντούμε το χαρακτηριστικό λιβάδι που παλιά ονομάζονταν Μνήματα. Συναντούμε πηγή πάνω στο δρόμο τον οποίο εγκαταλείπουμε σε φουρκέτα και παίρνουμε το μονοπάτι για τη θέση Κέδρο και από εκεί τη σύντομη ανηφόρα προς Βαθιά Λάκα. Η περιοχή σαρώνεται μόνιμα από χιονοστιβάδες που πέφτουν από την Πλατυβούνα. Η ανάβαση στην κορυφή συνεχίζεται από την Βαθιά Λάκκα και περνώντας από την Διασέλα Πυραμίδας – Πλατυβούνας.Το τελευταίο κομματι της διαδρομής γίνεται έντονα ανηφορικό με μεγάλη κλίση. Φτάνουμε στην κορυφή και επιστρέφουμε πίσω στο χωριό Καλοσκοπή. Επιστροφή το απόγευμα για Θεσσαλονίκη.
Ώρες πορείας προς κορυφή και επιστροφή 7 συνολικά.

Βαθμός δυσκολίας: Γ
Yψομετρική διαφορά: 1330 μέτρα.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο, ζακέτα fleece, ισοθερμική φανέλα,γάντια, σκούφος, ατομικά τρόφιμα, νερό 2 λίτρα τουλάχιστο, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, επιπλέον στεγνά ρουχα μετά το πέρας των πορειών.

Κόστος μεταφοράς 60 ευρώ
Κόστος διαμονής: σε δίκλινο 65 ευρώ με πρωινό
σε τρίκλινο 53 με πρωινό
σε τετράκλινο 40 με πρωινό