13-11-2016 ΒΟΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΒΟΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΟΣΜΑΝΑΚΟΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ 1963

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+
Συντονιστές : Αλεξάνδρου Β., Καψούδας Π., Μπαντέκας Στ.
Τύπος δράσης: Ανάβαση

 

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου, Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).

Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Παναγίτσα και συνεχίζουμε για τη θέση του υδροηλεκτρικού σταθμού από όπου και θα ξεκινήσει η ανάβαση (1030 μέτρα υψόμετρο). Στο σημείο εκείνο υπάρχει τεχνητή λίμνη η οποία είναι περιφραγμένη και έχει μέσα πάπιες, χήνες, φραγκόκοτες, γαλοπούλες και κουνέλια. Χρειάζεται προσοχή γιατί πάνω από το συρματόπλεγμα έχει ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε, θα αρχίσουμε την ανάβαση.
Στην αρχή ακολουθούμε τον δρόμο και μετά από λίγη ώρα στρίβουμε και μπαίνουμε στο δασικό μονοπάτι. Η σήμανση είναι με λευκές-κόκκινες κορδέλες και κατά διαστήματα στο δάσος της οξιάς με αχνά βαμμένα κόκκινα σημάδια. 

Λίγη ώρα αργότερα θα περάσουμε το ρέμα και θα μπούμε σε ένα πανέμορφο δάσος οξιάς, όπου υπάρχουν και νεαρά πευκάκια. Μετά το τέλος του δάσους θα βγούμε σε άνοιγμα με φτέρες από το οποίο λίγο θα περάσουμε σε έναν χωματόδρομο που θα μας πάει στον τεχνητό υδατοσυλλέκτη. Εκεί είναι το σημείο προορισμού της Β ομάδας.

Η Α ομάδα θα συνεχίσει σε ανηφορικό μονοπάτι και μετά από λίγη ώρα και αφού περάσει χαρακτηριστικό σημείο με φτέρες θα φτάσει σε άνοιγμα όπου υπάρχει στάνη. Από εκεί σε λίγη ώρα θα πιάσει τη ράχη η οποία και θα την οδηγήσει σε μισή ώρα στην κορυφή Οσμανάκος, στα 1963 μέτρα. Από την κορυφή, αν βοηθήσει ο καιρός, θα έχουμε πανοραμική θέα προς τις κορυφές της Πιπερίτσας, του Προφήτη Ηλία, του Κουτσούμπεη, του Μπέλο Γκρότλο, στον αυχένα της Μπουρίκας όπως και στο Μαύρο δάσος. 

Οι συνολικές ώρες ανάβασης είναι περίπου 3-4 για την ομάδα κορυφής και θα χρειαστούμε και άλλες 2-2,5 για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης στην τεχνητή λίμνη. Η ομάδα που θα φτάσει μέχρι τον υδατοσυλλέκτη θα χρειαστεί 2+ ώρες για την ανάβαση και 1,5-2 για την κατάβαση.
Η υψομετρική ανάβαση είναι περίπου 1025 μέτρα, και η απόσταση ως την κορυφή κοντά στα 5,5 χλμ. Πληροφορίες: (http://www.hellaspath.gr/index.php?p=2&m=1&mntid=12#247
).

Στην περιοχή της τεχνιτής λίμνης υπάρχει υποδομή με καφέ (Evora: https://www.facebook.com/Evora-Cafe-Restaurant-178770018856364/) και εστιατόριο το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει όποιον ενδιαφέρεται. Αναχώρηση αργά το απόγευμα και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη μετά τις 20:30.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Κόστος συμμετοχής: Μέλη 13 ευρώ, άνεργοι-φοιτητές 10 ευρώ. 

Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (
Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια, γκέτες καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε. 

Όποιος δεν έχει ορειβατικό μποτάκι και τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό θα αποκλειστεί και δε θα ακολουθήσει τη δραστηριότητα, μπορεί όμως να κάτσει στο χώρο της λίμνης.