20 ΝΟΕ. 2016 ΟΛΥΜΠΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ MANA ΣΕΛΩΜΑ

ΌΛΥΜΠΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΑ ΣΕΛΩΜΑ
μονοήμερο

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+
Αρχηγοί : Παναγιώτης Κόντρας


Αναχώρηση ώρα 07:30 από τα γραφεία του Συλλόγου Καρόλου Ντηλ 19-Τσιμισκή με προορισμό τη θέση Σταυρός στον Όλυμπο, στο καταφύγιο Τ. Μπουντόλας (σε περίπου 1,5 ώρα), σε υψόμετρο ~900 μέτρα, απ’ όπου και θα αρχίσει η ανάβασή μας. Το μονοπάτι ξεκινά από την βρύση, λίγο πιο κάτω από το καταφύγιο και κινείται ελαφρώς κατηφορικά για πολύ ώρα προς το ρέμα της Μάννας. Αναμένεται να φθάσουμε στην θέση Μάννα σε περίπου 1,5 ώρα (11:00). Μέχρι εκεί το μονοπάτι είναι καθαρό και ευδιάκριτο, έχει όμως λίγα σημεία αρκετά στενά που απαιτούν την δέουσα προσοχή μας. Στην Μάννα θα κάνουμε στάση για συγκέντρωση της ομάδας. Από εκεί ξεκινά το ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής με προορισμό την τοποθεσία Σέλωμα (υψ.1.135 μ ). Το κομμάτι αυτό απαιτεί περισσότερη προσοχή καθώς κάποια σημεία του δεν είναι πολύ καλά σηματοδοτημένα. Στο Σέλωμα αναμένεται να φθάσουμε κατά τις 13:00. Και από αυτό το σημείο θα αναχωρήσουμε αφού συγκεντρωθεί όλη η ομάδα. Από το Σέλωμα υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην Μπάρμπα – μια όμορφη εναλλακτική (αν και μακρύτερη) διαδρομή για το κλασσικό μονοπάτι ανάβασης προς Πετρόστρουγκα. Ωστόσο, εμείς θα στρίψουμε αριστερά στον χωματόδρομο, που μετά από 1,5 ώρα πορεία θα μας βγάλει στην θέση Γκορτσιά (14:30). Πλέον θα ακολουθήσουμε (κατά βάση) τον άσφαλτο για να επιστρέψουμε στο καταφύγιο, όπου μπορούμε να γευματίσουμε ή να πιούμε καφέ (16:00). Αναχώρηση στις 17:00. Συνολικός χρόνος πορείας περίπου 6,5 ώρες για τις αναμενόμενες συνθήκες.

Η διαδρομή είναι όμορφη και πολύ εύκολη για τους θερινούς μήνες. Η δυσκολία θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη/ποσότητα χιονιού. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να φέρουν κατάλληλο ρουχισμό, καθώς, για λόγους ασφαλείας, η ομάδα θα πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένη κι επομένως θα χρειαστεί να αναμένουμε στα σημεία που προαναφέρθηκαν.

Η διαδρομή δεν συνίσταται σε άτομα με ακροφοβία διότι περιλαμβάνει 2-3 στενά σημεία.

Οι αναγραφόμενες ώρες είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από την σύνθεση της ομάδος και τις συνθήκες που θα συναντήσουμε.

Απαραίτητος Εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, αδιάβροχο, φλις ή μάλλινη μπλούζα, ισοθερμική φανέλα, σκούφος, γάντια, ατομικά τρόφιμα, 1,5 λιτ νερό. (Σε κάθε ορειβατική εξόρμηση θα πρέπει να υπάρχουν στο σακίδιο εκτός των άλλων: ατομικό φαρμακείο, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής).

Το πρόγραμμα μπορεί να μεταβληθεί από τους αρχηγούς, αναλόγως των συνθηκών, για λόγους ασφάλειας της ομάδας.

Τιμή συμμετοχής μελών: 13 € , 10 € (για φοιτητές, άνεργους).

Πληροφορίες: τηλ. 2310 240889 & την Τετάρτη 20:30-22:30 από τους αρχηγούς στα γραφεία του Συλλόγου