18-12-2016 ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ, ΤΙΤΑΡΟΣ

ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ, ΤΙΤΑΡΟΣ

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+
Συντονιστές
Αλεξάνδρου Βασίλειος, Κουβαλακίδου Γλυκερία, Κούρος Παναγιώτης. 
 

Ανάβαση
Τίταρος Φλάμπουρο 1839 μ. από Λιβάδι

 

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).

 

Μετά από περίπου 2,5 ώρες θα φτάσουμε έξω από το χωριό Λιβάδι από όπου και θα ξεκινήσει η ανάβαση. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα.

Θα γίνουν 2 ομάδες μια ομάδα (Α) που θα ανέβει ως την κορυφή και μια δεύτερη ομάδα (Β) η οποία θα ακολουθήσει εναλλακτικό δρομολόγιο και θα φτάσει ως το κιόσκι.

 

Στην αρχή ακολουθούμε ανηφορικό μονοπάτι, η Α ομάδα θα στρίψει κάποια στιγμή στο καλντερίμι και θα ακολουθήσει μονοπάτι το οποίο και θα την οδηγήσει στο παρεκκλήσιο του προφήτη Ηλία πάνω από το χωριό. Από εκεί θα ακολουθήσουμε το χωματόδρομο ο οποίος μετά από λίγη ώρα θα μας ξαναβάλει σε μια ανηφορική πλαγιά η οποία μετά το τραβερσάρισμα της θα μας οδηγήσει μετά από λίγη ώρα στο σημείο μιας βρύσης (που δεν έχει νερό), από εκείνο το σημείο και μετά ακολουθούμε χωματόδρομο ο οποίος θα μας πάει μέχρι τη βάση της κορυφής από όπου θα ξαναβγούμε στο τελικό κομμάτι της ανάβασης που θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Η θέα προς τις κορυφές του Ολύμπου είναι υπέροχη. Η σήμανση είναι με λευκές κόκκινες κορδέλες και κατά διαστήματα υπάρχουν βαμμένα κόκκινα σημάδια.

 

Η Β ομάδα θα συνεχίσει  ακολουθώντας την ίδια πορεία με την Α ομάδα μέχρι τη βρύση που θα γίνει και η ανασυγκρότηση, μετά από στάση θα επιστρέψει αό το ίδιο δρομολόγιο στο Λιβάδι.

 

Οι συνολικές ώρες ανάβασης είναι περίπου 4 για την ομάδα κορυφής και θα χρειαστούμε και άλλες 2-2,5 για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης λίγο πάνω από το χωριό στα 1180 μέτρα.

 

Το χωριό Λιβάδι έχει αρκετές ταβέρνες και καφέ που μπορούν να εξυπηρετήσουν πλήθος κόσμου. Αναχώρηση αργά το απόγευμα και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη μετά τις 20:30.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση ομίχλης ή χιονόπτωσης θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο με κλίση περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας του πεδίου.

 

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

 

Κόστος συμμετοχής: Μέλη 13 ευρώ, άνεργοι-φοιτητές 10 ευρώ.

 

Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας , αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια, γκέτες καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.

 

Όποιος δεν έχει ορειβατικό μποτάκι και τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό θα αποκλειστεί και δε θα ακολουθήσει τη δραστηριότητα, μπορεί όμως να κάτσει στο χωριό.