05-02-2017 ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ, ΒΟΡΑΣ

Βαθμός Δυσκολίας  : Β-Γ
Συντονιστές : Αλεξάνδρου Β., Μπαντέκας Στ., Χατζηχρήστος Δημ.

 

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Κορυφή Προφήτης Ηλίας (2524 μέτρα)

Τύπος εξόρμησης: Ανάβαση

Αναχώρηση στις 07:00, καλό είναι να είμαστε νωρίτερα 10-15 λεπτά έτσι ώστε να φύγουμε στην ώρα μας, από τα γραφεία του συλλόγου, άφιξη στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλαν μετά από 2,5 περίπου ώρες.

Αφού κατεβούμε και ετοιμαστούμε θα αρχίσει η ανάβαση για το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, στο οποίο και θα φτάσουμε περπατώντας κοντά στην πίστα μετά από 1,5-2 ώρες. Εφόσον ο καιρός είναι καλός θα μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα στην ευρύτερη περιοχή. Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή.

Επιστροφή αργά το βράδυ, με  αναχώρηση από την περιοχή περίπου στις 17:00 μ.μ.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσετε στο λεωφορείο, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.

Ώρες πορείας: περίπου 4 για τα άτομα που περπατούν πιο γρήγορα και 4 + για αυτούς που περπατούν με Μ.Ο. και για αρχάριους.

Κόστος συμμετοχής: 13 ευρώ, φοιτητές άνεργοι 10 ευρώ.

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Στην ομάδα κορυφής μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή φυσική κατάσταση. Η κορυφή του Βόρρα «φημίζεται» για την όμορφη θέα και τις καιρικές μεταπτώσεις της. Επειδή η πορεία θα είναι πάντα πάνω σε χιόνι θα πρέπει να έχουμε και τα κατάλληλα ορειβατικά μποτάκια όπως και τον αντίστοιχο ιματισμό.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα γραφεία του συλλόγου. Για να ισχύσει η κράτηση θέσης θα πρέπει να καταβληθεί προκαταβολή 8 και 5 ευρώ αντίστοιχα η οποία πρέπει να καταβληθεί ως την Παρασκευή.

Εφόσον δεν επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες την πρόσβαση μας στο χιονοδρομικό κέντρο θα εξεταστεί εναλλακτική διαδρομή από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο για Πιπερίτσα.

 

Πληροφορίες: Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία είναι χτισμένο με οβίδες και υπολείμματα πυρομαχικών του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και στέκει επί έναν σχεδόν αιώνα αδιάψευστος μάρτυρας των σφοδρότατων μαχών που σημειώθηκαν στην περιοχή, στη μνήμη των πεσόντων Σέρβων και της αιματηρής νίκης τους εναντίον των Βουλγάρων. Στην είσοδό του υπάρχει μία μαρμάρινη επιγραφή που στα κυριλλικά αναφέρει: «Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα λιοντάρια που έβαλαν το στήθος τους στο κατώφλι της ελευθερίας».
Οι Σέρβοι είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν την κορυφή όμως επειδή το μέρος δεν είχε σημεία κάλυψης έχασαν από τις βουλγάρικες δυνάμεις που το υπερασπίζονταν περισσότερους από 3000 επίλεκτους στρατιώτες τους.  Τα οστά των μαχητών βρίσκονται σε ένα υπόγειο οστεοφυλάκιο σε απόσταση λίγων μέτρων από το εκκλησάκι.
ο καλοκαίρι όταν λιώνουνε τα χιόνια εύκολα διακρίνονται τα χαρακώματα από το πεδίο της μάχης. Το ορθόδοξο εκκλησάκι χτίστηκε αρχικά με ημισφαιρικό τρούλο, όμως λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που σημειώνονται στην περιοχή η Αρχιτεκτονική Σχολή του Βελιγραδίου με μελέτη της πρότεινε να τοποθετηθεί μια πρόσθετη γοτθικού ρυθμού οροφή αυτή που παραμένει έως και σήμερα. Το καλοκαίρι του 2016 έγιναν εργασίες αποκατάστασης και σε μια τελετή που έγινε τον Σεπτέμβριο παρουσία του Σέρβου Πορέδρου της Δημοκρατίας και πολλών Σέρβων πολιτών τιμήθηκαν τα 100 χρόνια από τη διεξαγωγή της μάχης.

 

Αιτήσεις συμμετοχής:

Όλοι θα πρέπει να έχουνε προπληρώσει το αντίτιμο στα γραφεία του συλλόγου.

Για να ισχύσει η κράτηση θέσης θα πρέπει να καταβληθεί προκαταβολή 8 και 5 ευρώ αντίστοιχα και αυτή θα πρέπει να καταβληθεί ως την Παρασκευή.

Το πρόγραμμα της ανάβασης μπορεί να τροποποιηθεί από τους συντονιστές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.