24/25/26-03-2017 ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Βαθμός Δυσκολίας  : Β
Συντονιστές : Ζαριφίδης Β., Σλίμπα Ν.

Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει εξορμηση στην κεντρική Ροδόπη. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Παρασκευή 24-3-2017. 

Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 15:00.
Άφιξη στο χωριό Λειβαδίτης μετά από 4 ώρες περίπου.
Τακτοποίηση στο καταφύγιο του ΕΟΣ Ξάνθης στο χωριό Λειβαδίτης. Το καταφύγιο διαθέτει κοιτώνες με θέρμανση καθαρά σεντόνια και κουβέρτες καθώς επίσης και μπάνια με ζεστό νερό. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα παρασκευής ροφημάτων από τους διαχειριστές του καταφυγίου αλλά ΟΧΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΩΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. Για το πρωινό θα πρέπει να μεριμνήσει ο καθένας το δικό του. Επίσης στο καταφύγιο ΔΕΝ σερβίρεται φαγητό. Στην περιοχή υπάρχει δυνατότητα γεύματος σε ταβέρνες.

Σάββατο 25-3-2017. Λειβαδίτης
Αναχώρηση για την πορεία μας προς τον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε περνάει από μονοπάτι μεσα από ενα πανέμορφα δάση οξιάς, σφενδάμης που εναλλάσονται μεταξύ τους και σε κάποια σημεία συναντάμε συστάδες άγριας φλαμουριάς. Πρόκειται για τον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης, ύψους 50 μέτρων, με έντονο τοπίο που συνδυάζει πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά.
Επιστροφή στο χωριό και τακτοποίηση στο καταφύγιο.
Διαδρομή 9 χλμ, ώρες πορείας περίπου 4. Βαθμός δυσκολίας A+, Β.

Κυριακή 26-3-2017. Κομνηνά Τοξότες, διάσχιση 
Αναχώρηση από το καταφύγιο στις 08:00.
Αναχώρηση για τα Κομνηνά. Μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού συναντάμε στο αριστερό μας χέρι το πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον ερειπωμένο οικισμό Κρωμνικό στα 500 μ. υψόμετρο. Η διαδρομή διαρκεί λίγο πιο πολύ από μια ώρα και ακολουθεί ήπια ανηφορική πορεία. Η κατάληξη του μονοπατιού είναι στο εγκατελειμένο χωριό Κρωμνικό όπου κάνουμε διάλειμμα και ανασύνταξη. 
Διασχίζουμε τον οικισμό περνώντας δίπλα από το μισογκρεμισμένο σχολείο και χαμηλότερα μετά τη βρύση, συναντάμε το παλιό καλοδιατηρημένο καλντερίμι που συνεχώς κατηφορίζει. Μετά από λίγη ώρα, διακρίνουμε στα δεξιά μας το Νέστο. Το μονοπάτι κατηφορίζει μέσα στην πυκνή βλάστηση από πουρνάρια προς την σιδηροδρομική γραμμή. 
Από εδώ και πέρα το μονοπάτι ακολουθεί παράλληλα το ποτάμι διασχίζοντας το πανέμορφο παραποτάμιο δάσος και μετά από λίγη ώρα ανηφορίζει συνεχίζοντας στους λαξευμένους βράχους πάνω απ τις γαλαρίες του τρένου. Η διαδρομή καταλήγει στο χωριό Τοξότες όπου και θα γίνει στάση για φαγητό και από εκεί το απόγευμα θα επιστρέψουμε για Θεσσαλονίκη.
Συνολική Διάρκεια: 5-6 ώρες
Βαθμός δυσκολίας Β, Β+
Όποιος το επιθυμεί, με κόστος 30€, μπορεί να κάνει κατάβαση του Νέστου με κανό.

Κοστος μεταφοράς: 40€.
Κόστος διαμονής: Κατ ατομο 24€ στο καταφύγιο και για τις δύο νύχτες. 
Στο καταφύγιο μπορούν να διανυκτερεύσουν 35 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης όσοι το επιθυμούν μπορούν να μείνουν σε δικό τους αντίσκηνο.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, αντιανεμικό/αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, ζακέτα fleece, θερμοεσώρουχο, νερό, ατομικά σνακ ημέρας, τρόφιμα για πρωινό, σκούφος,καπέλο, φακός κεφαλής, μπατόν, σφυρίχτρα, ατομικό κιτ πρώτων βοηθειών.