14-05-2017 ΌΡΒΗΛΟΣ

ΌΡΒΗΛΟΣ
Βαθμός Δυσκολίας  : Γ // B+
Συντονιστές :
Κούρος Παναγιώτης, Μπλιάμης Χρήστος, Μαυρίδης Γαβρίλος, Αλεξάνδρου Βασίλειος.

Ανάβαση
Βαθμός δυσκολίας Α ομάδας κορυφής Γ
Βαθμός δυσκολίας Β ομάδας Β+
Όρβηλος - κορυφή Τσολιάς 2212 μ.

Αναχώρηση στις 06:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
 
Μετά από περίπου 3,5 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Κατάφυτο και θα συνεχίζουμε για την τεχνητή λίμνη όπου και μετά το εκκλησάκι του πρ. Ηλία θα ξεκινήσει η πορεία μας. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε για το περπάτημα.
 
Η πορεία μας στην αρχή είναι σε ανηφορικό χωματόδρομο (856 μ.) στον οποίο θα κινηθούμε για περίπου μια ώρα, κάποια στιγμή φτάνουμε σε μια διασταύρωση όπου έχει και πάσαλο με κόκκινες πινακίδες που γράφουν 3 και 4, από εκεί ακολουθούμε πορεία δεξιά που θα μας βγάλει σε 10 λεπτά σε παλαιό στρατιωτικό φυλάκιο που έχει και υψομετρικό. Από εκεί ακολουθούμε δρόμο που σε λίγη ώρα θα μας βγάλει σε κεραία (1242 μ.). Από εκεί αρχίζει το μονοπάτι μέσα στο δάσος το οποίο θα μας δώσει υψομετρική και θα μας βγάλει σύντομα το μονοπάτι στο αλπικό λιβάδι (1377 μ.) το οποίο θα τραβερσάσει κάποια στιγμή την κορυφή Τριγωνικό (1888 μ.) και θα μας οδηγήσει πάνω από χαρακτηριστική μεγάλη σπηλιά (1626 μ.), σε παλαιά αμυντική θέση και στη συνέχεια ως τη βάση για την τελική ανάβαση από όπου μπορούμε να δούμε στο βάθος τα υψομετρικά της κορυφής (2212 μ.), το μονοπάτι τραβερσάρει γλυκά κάτω από την κορυφή και πηγαίνει σταδιακά στα σύνορα από όπου ακολουθούμε την ανηφόρα και το σκαμένο σύνορο με τους κούκους. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί στην κατάβαση λόγο του κεκλιμένου του πεδίου και της κόπωσης που θα έχουμε.
 
Η Β ομάδα θα ακολουθήσει την ίδια πορεία ως το τέλος του δασωμένου και εκεί θα κάνει τη στάση της, εφόσον υπάρχει διάθεση από τους συμμετέχοντες θα γίνει ανάβαση στην κορυφή Τριγωνικό 1888 η οποία θα διαρκέσει περίπου 1,5-2,5 ώρες και μετά θα γίνει επιστροφή στο χωριό για ξεκούραση.
 
Η σήμανση αποτελείτε λευκές κόκκινες κορδέλες και πορτοκαλί στρόγγυλα σημάδια ενώ υπάρχουν παλαιά κίτρινα και κόκκινα καθώς και στην αλπική ζώνη πασαλάκια.
 
Οι συνολικές ώρες ανάβασης είναι περίπου 4+ για την ομάδα κορυφής και θα χρειαστούμε και άλλες 3,5-4 για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης και 40 λεπτά σε άσφαλτο για να φτάσουμε στην πλατεία του χωριού. Το λεωφορείο θα φύγει αρκετά αργά και η άφιξη μας στην πόλη θα είναι κατά τις 23:00.
 
Η υψομετρική ανάβαση είναι περίπου 1500 μέτρα, και η απόσταση ως την κορυφή κοντά στα 11+ χλμ. και άλλα τόσα στην επιστροφή + 2 χλμ περίπου ο άσφαλτος πριν το χωριό (συνολικά 22+ χλμ). Στην ομάδα λοιπόν που θα πάει στον Τσολιά πρέπει να πάνε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και διάθεση για περπάτημα με τα διαλείμματα 8+ ωρών.
 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο τόσο στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών όσο και στα αλπικά λιβάδια.
 
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
 
Κόστος συμμετοχής: Μέλη 13 ευρώ, άνεργοι-φοιτητές 10 ευρώ. 
 
Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας (Απαραίτητα), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, τουλάχιστον 3 λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.
 
Στο Κατάφυτο με την όμορφη πλατεία θα υπάρχει η δυνατότητα να τσιμπήσουμε κάτι απλό.
Η περιοχή είναι ιστορική γιατί έχει πλήθος οχυρών (Περσέκ, Μπαμπαζώρα, Μαλιάγκα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Ντασαβλή, Λίσσε, Πυραμιδοειδές) τα οποία κατασκευάστηκαν το 1936-1940 και τα οποία αποτελούσαν μέρος της αμυντικής γραμμής Μεταξά, σε μερικά από αυτά έγιναν πολύ σκληρές μάχες στον Β΄Π.Π. με τα γερμανικά στρατεύματα.