04-02-2018 ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ ΜΑΝΑ ΣΕΛΩΜΑ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ


Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εξόρμηση στον Όλυμπο, όπου και θα κοπεί η ορειβατική πίτα του συλλόγου.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 08:00 ακριβώς, από τα γραφεία του Συλλόγου Καρόλου Ντηλ 19-Τσιμισκή με προορισμό τη θέση Σταυρός στον Όλυμπο, στο καταφύγιο Τ. Μπουντόλας (σε περίπου 1,5 ώρα), σε υψόμετρο ~900 μέτρα.
Θα γίνει η κυκλική διαδρομή, ΣΤΑΥΡΟΣ – ΜΑΝΝΑ – ΣΕΛΩΜΑ – ΜΠΑΡΜΠΑ –ΓΚΟΡΤΣΙΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ, βαθμού δυσκολίας Β. Εναλλακτικά, αναλόγως των συνθηκών (έντονες συνθήκες χιονιού), μπορεί να παρακάμψουμε την ΜΠΑΡΜΠΑ και να οδηγηθούμε κατευθείαν στην ΓΚΟΡΤΣΙΑ. Η διαδρομή μέχρι Μπάρμπα θεωρείται από τις άγνωστες και πιο όμορφες του Ολύμπου.
Το μονοπάτι ξεκινά από την βρύση, λίγο πιο κάτω από το καταφύγιο και κινείται σε ισοϋψή μέχρι το ρέμα της Μάννας. Αναμένεται να φθάσουμε στην θέση Μάννα σε περίπου 1 ώρα. Μέχρι εκεί το μονοπάτι είναι καθαρό και ευδιάκριτο, έχει όμως λίγα σημεία αρκετά στενά που απαιτούν προσοχή. Στην Μάννα θα κάνουμε στάση για ανασυγκρότηση της ομάδας.
Από εδώ ξεκινά το ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής με προορισμό την τοποθεσία Σέλωμα (υψ.1.135 μ ). Το κομμάτι αυτό απαιτεί περισσότερη προσοχή καθώς κάποια σημεία του δεν είναι πολύ καλά σηματοδοτημένα. Στο Σέλωμα θα γίνει νέα ανασυγκρότηση της ομάδας.
Από το Σέλωμα ακολουθούμε το μονοπάτι που οδηγεί στην Μπάρμπα – μια όμορφη εναλλακτική (αν και μακρύτερη) διαδρομή για το κλασσικό μονοπάτι ανάβασης προς Πετρόστρουγκα.
Από την Μπάρμπα επιστρέφουμε προς Γκορτσιά και μετά θα ακολουθήσουμε μονοπάτι παράλληλο με την άσφαλτο για να επιστρέψουμε στο καταφύγιο, όπου μπορούμε να γευματίσουμε ή να πιούμε καφέ. Αναχώρηση στις 18:00. Συνολικός χρόνος πορείας περίπου 5,5 ώρες για τις αναμενόμενες συνθήκες.
Ο βαθμός δυσκολίας μπορεί ν’ αλλάξει και θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη/ποσότητα χιονιού. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να φέρουν κατάλληλο ρουχισμό, καθώς, για λόγους ασφαλείας, η ομάδα θα πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένη κι επομένως θα χρειαστεί να αναμένουμε στα σημεία που προαναφέρθηκαν.
Οι αναγραφόμενες ώρες είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από την σύνθεση της ομάδος και τις συνθήκες που θα συναντήσουμε.
Εξοπλισμός: Ορειβατικά παπούτσια, γκέτες ορειβασίας, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, μπατόν, φλις, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, σουγιάς, κουτί Α’ βοηθειών, πυξίδα, μπατόν, σφυρίχτρα. Δεύτερα ρούχα και παπούτσια που θα μείνουν στο λεωφορείο.

Βαθμός δυσκολίας: Β+

Συμμετοχή: 13€ (10€ φοιτητές και άνεργοι).

To πρόγραμμα της εξόρμησης μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών και για λόγους ασφαλείας
Δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία του συλλόγου.
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889
Αρχηγοί: Τεχνική Επιτροπή Ορειβασίας