14/04 Φαράγγι Τίμιου Προδρόμου

Φαράγγι Τιμίου Προδρόμου 

Διάσχιση
Βαθμός δυσκολίας: Β+
Συντονιστές εξόρμησης: Γιάντσιος Βασίλης, Καλογριδάκης Πάνος, Μπιτζένης Δημήτρης.
https://www.youtube.com/watch?v=xz5TuY4oCbM&feature=youtu.be

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο πρώην Φυλάκιο Άρτεμις (+750 μ. περίπου), στο δρόμο για Άνω και Κάτω Βροντού Σερρών, από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα κινούμενοι σε σημασμένο μονοπάτι εναλλάξ στις πλευρές του φαραγγιού για να καταλήξουμε στο εντυπωσιακό μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου (+ 280 μ.).
Μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή 13 περίπου χλμ. κατά μήκος του Διαβολορέματος με 8 πανέμορφα πέτρινα γεφύρια (θα περάσουμε τα 7 συν το καινούργιο ξύλινο της Αγίας Παρασκευής) που θα χρειαστεί περίπου 5 ώρες για να γίνει. Η μοναδική ομάδα που θα γίνει θα ακολουθήσει το μονοπάτι συντεταγμένα. Το βορειοδυτικό τμήμα του Μενοικίου εκεί που άπτεται με τα όρη της Βροντούς, διασχίζεται από ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου, παίρνοντας το όνομα από την ομώνυμη Μονή που είναι κτισμένη λίγο πριν από την έξοδό του από το βουνό. Στον πυθμένα του φαραγγιού υπάρχει ένα ρέμα συνεχούς ροής. Πηγάζει από τα Όρη της Βροντούς, τα διασχίζει με το όνομα Διαβολόρεμα και συνεχίζει μέσα από το Μενοίκιο με το όνομα Κοκκινόρεμα. Οι πλαγιές του φαραγγιού είναι πολύ απότομες. Κατά μήκος του ποταμού αλλά και στις πλαγιές υπάρχει πλούσια παρόχθια βλάστηση (σκλήθρα, ιτιές, κέδροι, πουρνάρια, βελανιδιές και πλατάνια). Το φαράγγι παλιότερα εξυπηρετούσε ως πέρασμα προς την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου. Η επίσκεψη, πέρα από την οικολογική αξία της, είναι ενδιαφέρουσα και για τα εντυπωσιακά παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια. Πάνω στην πορεία συναντάμε και το ερειπωμένο χωριό Λάκκος ένα ιστορικό και μαρτυρικό χωριό με ρίζες στην βυζαντινή εποχή (πρώτη ιστορική αναφορά το 1329) που δεν υφίσταται από το 1951. Υπάρχει σε εξαιρετική κατάσταση μόνο η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος, στην οποία θα σταματήσουμε για λίγο. Στη συνέχεια κινούμενοι πάλι στην κοίτη του φαραγγιού θα φτάσουμε στο αγίασμα της Αγίας Παρασκευής λίγο πριν την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού βρίσκεται κτισμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ιδρύθηκε περίπου το 1270 μ.Χ. από το Σερραίο Ιωαννίκιο, ιερομόναχο του Αγίου Όρους. Το έτος 1332 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζινός την ανακήρυξε με Χρυσόβουλο Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική. Από το έτος 1457 μέχρι το 1462, μόνασε ο Γεννάδιος ο Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την άλωση της Πόλης, όπου και ετάφη μετά το θάνατό του. Η μονή έχει καταστραφεί και ξανακτίσθηκε αρκετές φορές. Τελευταία φορά καταστράφηκε από τους Βουλγάρους και σχεδόν ερημώθηκε μέχρι το 1986, οπότε επαναλειτούργησε ως Γυναικείο Κοινόβιο και άρχισε η αναστήλωση των ερειπωμένων μνημειακών κτισμάτων της. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου. Στη Μονή υπάρχουν τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, από τις πιο ενδιαφέρουσες στη χώρα μας, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες του 1630. Το τέμπλο της από ξύλο καρυδιάς κατασκευάσθηκε το 1804. Εάν μας το επιτρέψει ο χρόνος και το πρόγραμμα της Μονής θα το επισκεφτούμε.

Από τον Πρόδρομο και με λεωφορείο θα μεταβούμε στον Άγιο Ιωάννη Σερρών (8 χλμ και 20' περίπου) όπου υπάρχουν ταβέρνες, καφέ και υπέροχα διαμορφωμένο πάρκο με καταρράκτες και ποταμάκι όπου μπορούμε να φάμε, να πιούμε καφέ ή να χαλαρώσουμε.
Αναχώρηση στις 5.30 μ.μ. και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγω της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών. Λόγω της βλάστησης δεν ενδείκνυνται οι βερμούδες. Πόσιμο νερό δεν υπάρχει πριν το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.

Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια , μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, ζακέτα fleece, νερό τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα , σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια, γκέτες. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας.

Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889

Τα πέτρινα γεφύρια στο Φαράγγι του Τίμιου Προδρόμου
Οι ονομασίες τους: • διαβολογέφυρο • μικρό γεφύρι στην περιοχή Ουζουντζά • μεγάλο γεφύρι στην περιοχή Ουζουντζά, • το γεφύρι βόρεια του χωριού Λάκκος, • το γεφύρι του χωριού Λάκκος, • το γεφύρι κάτω από την εκκλησία του χωριού Λάκκος, • το γεφύρι πάνω από την Αγία Παρασκευή • η υδατογέφυρα της πηγής • το γεφύρι πριν από την Μονή Τιμίου Προδρόμου