14/04 ΝΥΜΦΑΙΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ


ΝΥΜΦΑΙΟ - ΔΡΑΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ

Βαθμός Δυσκολίας  : Α+
Συντονιστές :Τοπαλίδης, Βαρδαλά, Γιάντσιου

 
Αναχώρηση στις 07:30 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας). Μετά απο περίπου 2,5 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Νυμφαίο, όπου το λεωφορείο θα μας αφήσει δυτικά έξω απο το χωριό στο parking.
 
Το χωριό Νυμφαίο είναι ορεινός οικισμός σε υψόμετρο 1.350 που έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. Διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό το ομορφοχώρι της Φλώρινας, είναι ο δεύτερος καλύτερος παραδοσιακός οικισμός της Ευρώπης. Με ένα παρθένο δάσος οξιάς να οριοθετεί τον οικισμό, με χιόνι να καλύπτει Νυμφαίο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και με πετρόχτιστα αρχοντικά να αποτελούν τη φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος, η βλάχικη ονομασία του (Νιβεάστα- απο τη φράση Ni vista που σημαίνει «αόρατο», λόγω της τοποθεσίας του) δικαιολογείται απόλυτα.
 
Έξι δασικά μονοπάτια έχει αναβιώσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο πλούσιο δάσος του Νυμφαίου. Εμείς θα ακολουθήσουμε το μπλε μονοπάτι. Ονομάζεται το "Το οδοιπορικό της καραβίδας"Η διαδρομή, διαρκεί περίπου δύο ώρες και πήρε το όνομά της από τις μοναδικές μοβ - μπλε καραβίδες του γλυκού νερού που ζούσαν στο ποτάμι μέχρι το 1995. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τις λειχήνες που κοσμούν τα βράχια και θα συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία μανιταριών. Ίσως το πιο θεαματικό που αν είμαστε τυχεροί να δούμε είναι ο Αμανίτης ο Μυγοκτόνος, δηλητηριώδες μανιτάρι με παραισθησιογόνο δράση, που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές των Βίκινγκς. Στο μέσο της διαδρομής θα κάνουμε διάλειμμα στο βοσκότοπο του Εντερνέ, όπου είναι γεμάτος με ανθισμένους ασφόδελους. Ο ασφόδελος ήταν το «νεκρολούλουδο» των αρχαίων Ελλήνων, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι οι νεκροί κατοικούσαν σε ένα λιβάδι με ασφόδελους. Στο διάλειμμα μίας ώρας περίπου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά όπως αφήγηση παραμυθιού, χρησιμοποίηση κυαλιων, παρουσίαση ορειβατικού σακιδίου κ.α.
 
Αφού τελειώσουμε τη διαδρομή και γυρίσουμε στο παρκινγκ (δλδ απο εκεί που ξεκινήσαμε), θα περπατήσουμε άλλα 10 λεπτά και θα βρεθούμε στο κέντρο του χωριού και συγκεκριμένα  στο κτίριο της Νικείου Σχολής (κέντρο ενημέρωσης για την Αρκούδα). Εκεί θα ενημερωθούμε για την καφέ αρκούδα του Αρκτούρου.
 
Ο Αρκτούρος όπως είναι γνωστό, είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Μετά την ενημέρωση, όποιοι επιθυμούν μπορούν να ξεκουραστούν, ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν το περπάτημα ανατολικά για 15 λεπτά μέχρι το καταφύγιο της αρκούδας, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων και  το διαχειρίζεται ο Αρκτούρος. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί και περιθάλπονται τραυματισμένες ή κακοποιημένες αρκούδες απ’ όλη την Ελλάδα.
 
Η αναχώρηση για την επιστροφή θα γίνει απο το parking στις 18:00.

Συμμετοχή:
Ενήλικοι (με ένα τουλάχιστον παιδί) 10€, παιδιά 5€.
Μπορούν να συμμετέχουν και όλα τα μέλη του συλλόγου με κόστος 13€ και άνεργοι-φοιτητές με 10€.
Εισιτήριο για το καταφύγιο της Αρκούδας, κέντρο ενημέρωσης αρκούδας (ομαδικό): 4€ το άτομο


Προϋποθέσεις συμμετοχής για τα παιδιά: Η δράση απευθύνεται σε παιδιά πάνω από 7 χρόνων. Κάθε παιδί θα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν κηδεμόνα.
 
Εξοπλισμός:
Ενήλικες: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 1 λίτρο υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.
Παιδιά: Σακίδιο πλάτης, νερό 0,5 λίτρο, σκακ, μπουφαν, ορειβατικό μποτάκι ή αθλητικό παπούτσι που δεν είναι επίπεδο από κάτω, καπέλο, δεύτερη μπλούζα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πετρών.
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών ή και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Εγγραφές για την εξόρμηση γίνονται στα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ 19.
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889