31/5-2/6 ΓΚΙΩΝΑ (ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ)

Συντονιστές : Παραβάλου Ανθή, Μανιάτης Γεώργιος

Αναχώρηση την Παρασκευή 31 Μαΐου από Βούλγαρη στις 16:00 και από One Salonica 16:30. Άφιξη στη Συκιά Φωκίδας περίπου στις 22:00. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 
1η ΜΕΡΑ-ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΩΝΑ 
ΑΝΑΒΑΣΗ: ΣΥΚΙΑ 720μ.-ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΓΚΙΩΝΑΣ 2.510μ. ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ 6 
ΚΑΤΑΒΑΣΗ: ΜΕΣΩ ΛΑΖΟΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΥΚΙΑ ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ 6(ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ) 
Ή(ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ) 
ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ 3-4(ΔΙΑΣΧΙΣΗ) 
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 10-12 
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 1.800μ.   
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Γ   
Γκιώνα. Το Ασέληνον Όρος των αρχαίων Ελλήνων. Το θρυλικό βουνό της Ρούμελης. Το πέμπτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. 
Ένα βουνό , που εκτός των άλλων, διαθέτει τη μεγαλύτερη και ομορφότερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων με ανάπτυγμα 1.100 μέτρα -την περίφημη Πλάκα- κοντά στο χωριό Συκιά. 
Σ’ αυτήν την ορθοπλαγιά, όπως και σε άλλες του βουνού, έχουν ανοιχθεί σημαντικές αναρριχητικές διαδρομές, διαφόρων βαθμών δυσκολίας και τεχνικών, με πρωτοπόρο (ποιον άλλο;) τον Γιώργο Μιχαηλίδη, όπου με σχοινοσύντροφο τον Λεοντιάδη άνοιξαν το 1959 την «Μιχαηλίδης-Λεοντιάδης», την πιο κλασική αναρριχητική διαδρομή των ελληνικών ορθοπλαγιών. 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο γνωστός ορειβάτης και εκπαιδευτής της εποχής, Δημήτρης Καραγιάννης, ψάχνοντας να βρει μια σύντομη διαδρομή που θα εξυπηρετούσε τους αναρριχητές στην κατάβασή τους στην αφετηρία, άνοιξε ένα εντυπωσιακό μονοπάτι που πήρε το όνομά του, το περιβόητο «Μονοπάτι του Καραγιάννη», μια από τις πιο απαιτητικές ορειβατικές διαδρομές των ελληνικών βουνών που ξεκινάει από το χωριό της Συκιάς (γραφικό ρουμελιώτικο χωριό που είναι χτισμένο στα ριζά της επιβλητικής ορθοπλαγιάς της Πλάκας σε υψόμετρο 720 μέτρα) και καταλήγει στην κορυφή της Γκιώνας, Πυραμίδα (2510μ)
 
Το χωριό ονομάστηκε «Σκιά», αφού ο Ήλιος το καλοκαίρι έρχεται στο χωριό μετά τις 10 το πρωί και τον χειμώνα, μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ ένα τμήμα του χωριού δεν το βλέπει ο ήλιος καθόλου για 2-3 μήνες. Στο πέρασμα των χρόνων, η ονομασία του χωριού παραφράστηκε σε «Συκιά» ή «Συκέα». 
Η διαδρομή, συνολικά 6 χιλιόμετρα με 1800μ. υψομετρικής διαφοράς, μεταφράζεται σε μια μέση κλίση 30-35%, απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες με κάποια ευχέρεια στο σκαρφάλωμα  πολύ καλή φυσική κατάσταση και δεν έχουν υψοφοβία. 
Η διαδρομή ξεκινάει με μέτριας δυσκολίας ανάβαση για τα πρώτα 300 μέτρα μέχρι την είσοδο στην ορθοπλαγιά της Γκιώνας. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η διαδρομή με τοπικά βράχινα περάσματα, τραβέρσες και απότομα ανεβάσματα μέχρι την τελική έξοδο στην κορυφογραμμή, λίγο πριν την κορυφή της Πυραμίδας. Σε όλη την διάρκεια της ανάβασης μας συντροφεύει υπέροχη θέα στα Βαρδούσια και τις γύρω κορυφές της ορθοπλαγιάς. Μια τελική προσπάθεια θα μας βγάλει στην πέμπτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα μόνο κατάβαση είτε μέσω Λαζορέματος για την επιστροφή στη Συκιά είτε η κλασσική κατάβαση στο χωριό Καλοσκοπή στην θέση Μνήματα.  

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 
2η ΜΕΡΑ ΟΙΤΗ-ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ 
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 2 
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Α 
Η Παύλιανη ένα «μυστικό» χωριό, χτισμένο στις πλαγιές της Οίτης, υπέροχη απόδραση ιδιαίτερα για φθινοπωρινά σαββατοκύριακα. Εξερευνώντας το χωριό συναντάς πολλές ζωγραφιές και έξυπνα σκίτσα που έχουν δώσει νόημα και ζωή σε τοίχους, κάδους απορριμμάτων, εγκαταλελειμμένα σπίτια, με αποτέλεσμα το χωριό να έχει μετατραπεί σε ένα μονοπάτι τέχνης, δημιουργίας και πρωτοτυπίας. 
Σε υψόμετρο 1040 μέτρα και ανάμεσα στα έλατα, καρυδιές και καστανιές βρίσκεται το Ψυχαγωγικό Πάρκο Ασωπού (πάρκο Παύλιανης). 
Το φυσικό θεματικό πάρκο είναι ένα παιχνιδιάρικο τοπίο για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να αισθανθούν παιδιά. Η συνολική απόσταση είναι περίπου 6 χλμ. και για να την καλύψεις,  δεν θα χρειαστείς περισσότερες από 2 ώρες με χαλαρό περπάτημα και στάσεις. Το πάρκο είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο με δωρεαν είσοδο. Η κεντρική πύλη του Πάρκου βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Παύλιανη, που ουσιαστικά αποτελούν τις δύο συνοικίες του χωριού το οποίο βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων -στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης- μέσα σε πυκνό ελατόδασος. 
Κατηφορίζοντας προς το κεντρικό μονοπάτι, μια πρώτη «γεύση» για το τι θα ακολουθήσει σας δίνει η κρεμαστή γέφυρα «Μουσικώνει», που θυμίζει πλήκτρα πιάνου, και σας υποδέχεται μετά μουσικής. Στην απέναντι όχθη του Ασωπού λειτουργεί το Μουσείο Υδροκίνησης, που αποτελείται από τρία πέτρινα κεραμοσκεπή κτίσματα, τα οποία στεγάζουν χώρους παραδοσιακών τεχνών. Το Νεροπρίονο, το ΜαντάνιΝερόμυλο και Νεροτριβή (Τρίστιλα), που όλα τους παλαιότερα «δούλευαν» με τη δύναμη του νερού. Από εδώ ξεκινάει η διαδρομή σας, μέσα σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον από πλατάνια, σφενδάμια, καρυδιές και καστανιές, που κάθε εποχή κατακλύζεται από διαφορετικά χρώματά. Ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι, που διασταυρώνει πολλές φορές τον Ασωπό με ξύλινες γραφικές γέφυρες, τα μάτια σας θα πέσουν σε ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και σχετικές οδηγίες. Όλη η διαδρομή μέσα στο Πάρκο της Παύλιανης, είναι μια περιπέτεια ή καλύτερα ένα μεγάλο παιχνίδι, αφού σε κάθε βήμα σας θα έχετε την ευκαιρία ν’ αποδείξετε τις ικανότητές σας σε όμορφες δραστηριότητες και πρωτότυπες αθλοπαιδιές, που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα. Μπορείτε να κάνετε κούνια πάνω από το ποτάμι, αγγίζοντας -κυριολεκτικά- τις κορυφές των δένδρων ή να παίξετε μπόουλινγκτένιςriver-volley, το κλασσικό ξύλινο ποδοσφαιράκι, αλλά με ανθρώπους, και πολλά άλλα. Να γυμναστείτε στο υπαίθριο γυμναστήριο, στο τρομπολίνο και στο yoga center. Να σκαρφαλώσετε σε παραμυθένια δενδρόσπιτα να κάνετε την αδρεναλίνη σας να χτυπήσει κόκκινο, περνώντας με τροχαλία πάνω από το ποτάμι ή να πάρετε μια γεύση από Άγρια Δύση και από το «Game of Thrones»

Κόστος
To κόστος είναι 140 ευρώ για τα μέλη του συλλόγου μας. +10 ευρώ για τα μέλη άλλων συλλόγων. Περιλαμβάνει μετακινήσεις με λεωφορείο και διαμονή στο Προσκοπικό Κέντρο Συκιάς χωρίς πρωινό (υπηρεσίες καταφυγίου).

Εξοπλισμός: 
ΣΕΝΤΟΝΙ LINER ή sleeping bag για την διαμονή, κράνος κατά την αναρρίχηση (μπορείτε να το δανιστείτε από το σύλλογο) σακίδιο πλάτης, ορειβατικές μπότες,  κάλτσες ορειβασίας, ισοθερμικά εσώρουχα, παντελόνι ορειβατικό, γάντια, σκούφο, μπατόν πεζοπορίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που  γίνονται οι παράλληλες δράσεις μπορείτε να δείτε στο link

https://www.eosthessalonikis.gr/news/195/44/paralliles-draseis.html

Μπορείτε να δηλώσετε στην εξόρμηση μέχρι την 26η Απριλίου
Η κλήρωση των μελών που θα συμμετέχουν θα ανακοινωθεί έως τις 3 Μαϊου