(15-16)/6 ΛΑΚΜΟΣ - ΒΕΡΛΙΓΚΑ (ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ)

Συντονιστές :  Σμαρώ Μαξούρη, Ανθή Παραβάλου
Αναχώρηση  το Σάββατο 15 Ιουνίου από Βούλγαρη στις 6.00 π.μ.,Γραφεία συλλογου 6.10, One Salonika 6.20.  Άφιξη στον Αυχένα του Μπάρου με το λεωφορείο από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Να είμαστε έτοιμοι ορειβατικά για την πορεία και να φροντίσουμε για το ανάλογο νερό που θα χρειαστούμε για την πορεία.
Ο Λάκμος (ή Περιστέρι) αποτελεί μια μακρόστενη, επιβλητική οροσειρά, με όμορφα αλπικά οροπέδια που υψώνεται σαν ένα γιγάντιο τοίχος ανάμεσα στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Το βουνό αποτελεί τον ορεινό όγκο που συνδέει τη Βόρεια με την Κεντρική Πίνδο και η κατεύθυνση του είναι από τα βόρεια προς τα νότια με μήκος 18 χιλιόμετρα και πλάτος 12 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος του Λάκμου ανήκει στο νομό Ιωαννίνων φτάνοντας στα νότια μέχρι τα σύνορα με τον νομό Τρικάλων. Ψηλές κάθετες κορφές, αλπικές λίμνες, πολύχρωμες ανθισμένες πλαγιές και υδάτινοι μαίανδροι  γεννιούνται και κυλάνε στο πιο όμορφο αλπικό τοπίο της Ελλάδας. Ένα μεγάλο μέρος του Λάκμου μαζί με τα Τζουμέρκα ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου ενώ γύρω από το βουνό απλώνονται αρκετά όμορφα χωριά που διακρίνονται για την ορεινή λαϊκή παράδοση, όπως το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, το Χαλίκι, η Ανθούσα, το Βαθύπεδο, κ.ά. Στα χαμηλά του βουνού υπάρχουν πυκνά δάση βελανιδιάς ενώ πιο ψηλά ξεκινάει ένα δάσος ελάτης που διακόπτεται από μαυρόπευκα και οξιές. Στα ρέματα επικρατούν δάση με διάφορα πλατύφυλλα, ενώ πιο ψηλά υψώνονται λίγα μεγάλα ρόμπολα. Οι γυμνές υποαλπικές και αλπικές πλαγιές του βουνού καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις κάτι που οφείλεται και στην αποψίλωση λόγω της παραδοσιακής κτηνοτροφίας που ασκείται εδώ και αιώνες στα ψηλά του βουνού. Στα κεντρικά του Λάκμου βρίσκεται το διάσημο και σίγουρα το πιο όμορφο αλπικό οροπέδιο της χώρας μας, η Βερλίγκα (στα βλάχικα σημαίνει μαίανδρος), απ’ όπου πηγάζει ο μεγάλος Ασπροπόταμος.  Στα βόρεια της υψώνεται η ψηλότερη κορφή του Λάκμου, Τσουκαρέλα ή Περιστέρι(2.295 μ.) και στα νότια την αγκαλιάζουν τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος (2.240 μ.). Τα νερά που τρέχουν από τις κορυφές σχηματίζουν μαιάνδρους που άλλοτε φουσκώνουν δημιουργώντας  μικρές λίμνες και άλλοτε στερεύουν αφήνοντας πίσω τα σκαμμένα μονοπάτια τους. 
 Το ιστορικό χωριό Χαλίκι, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μ., είναι το δυτικότερο χωριό του νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας. Τη μακραίωνη κατοίκηση  του χωριού επιβεβαιώνουν ιστορικές μαρτυρίες, οι οποίες αναφέρουν ότι στην ίδια θέση υπήρξε η «παρά τον Αχελώον» αρχαία Χαλκίς. Αυτό ήταν το όνομα του χωριού μέχρι τον 18o αιώνα. Κατά ή μετά την τουρκοκρατία καθιερώθηκε το όνομα Χαλίκι, που  προέρχεται είτε από τα άσπρα χαλίκια του Αχελώου, στα οποία και το ίδιο το ποτάμι (στη νηπιακή του μορφή) χρωστά το δεύτερο όνομά του (Ασπροπόταμος) είτε από παραφθορά του Χαλκίς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ημέρα 1η
Πέρασμα Μπάρος -Τσουκαρέλα-Βερλίγκα-Χαλίκι :
Μήκος: 20 χλμ.
Υψ. Ανάβαση: 940 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1.690μ.
Μέγιστο Υψόμετρο:2.243 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.114μ.
Τύπος διαδρομής: Διάσχιση
Βαθμός δυσκολίας:  Γ
Ώρες Πεζοπορίας: 8-9
Ο Αυχένας του Μπάρου είναι το πέρασμα που συνδέει οδικώς τη Θεσσαλία με την Ηπειρο και αποτελεί ένα από τα λιγοστά προσβάσιμα ορεινά περάσματα από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο, από τα βλαχοχώρια των Τρικάλων προς τα χωριά των Τζουμέρκων.
Εκεί θα μας αφήσει το λεωφορείο σε υψόμετρο 1.900 μέτρων και διασχίζοντας την κορυφογραμμή θα περάσουμε από την κορυφή Καλόγερο με υψόμετρο 2088 μ ,την κορυφή Σουφλομύτη 2028 μ ,την κορυφή Κατσαρού 2101 μ.  την κορυφή πλάκα 2151 μ, τον Μέγα τρόπο 2228 μέτρα και θα φτάσουμε στην κορυφή Τσουκαρέλα ή Περιστέρι 2275 μ. Βαδίζουμε πάνω στη ράχη με εκπληκτική θέα προς τα γύρω βουνά (Κόζιακας, Τζουμέρκα, Κακαρδίτσα, Γκαμήλα, Σμόλικας, Βάλια Κάλντα). Εκεί θα γίνει στάση για ξεκούραση και φαγητό, για να απολαύσουμε την ομορφιά του τοπίου με τα ανθισμένα λουλούδια, τα φιδωτά ρυάκια, τις χιονούρες στις πλαγιές του βουνού, τις πηγές του Αχελώου και την εξαιρετική θέα προς τις γύρω κορυφές. Η συνολική διάρκεια της πορείας μας ως την Τσουκαρέλα είναι περίπου 4 ώρες, ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας. Στη συνέχεια ξεκινάει η κατάβαση για την Βερλίγκα όπου θα απολαύσουμε τους Μαιάνδρους. Παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για το χωριό Χαλίκι.
Βαθμός δυσκολίας Γ

Ημέρα 2η
Χαλίκι Τρικάλων – Δάσος Ρόνας
Μήκος: 10 χλμ.
Υψ. Ανάβαση: 715μ.
Υψ. Κατάβαση: 715μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1,794μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1.155μ.
Βαθμός δυσκολίας:  Α+
Ώρες Πεζοπορίας: 4
Εγερτήριο στις 05.45 π.μ. Αφού ετοιμάσουμε τα πράγματά μας για την επιστροφή και πάρουμε πρωινό, θα ξεκινήσουμε στις 07.00 π.μ. την πορεία μας από τον ξενώνα.
Η πορεία μας θα ξεκινήσει από το χωριό με κατεύθυνση ΒΑ προς το βουνό Δοκίμι και την περιοχή του δάσους Ρόνας με τις ομώνυμες πηγές. Το νερό κατεβαίνοντας σχηματίζει μικρούς καταρράκτες κρυμμένους μέσα σε πυκνή βλάστηση, τους οποίους θα συναντήσουμε στο διάβα μας.
Περπατάμε παράλληλα με το Άσπρο ρέμα και αντίθετα προς τον ρου του, πάνω στη βλαχόστρατα, το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού για τις μετακινήσεις τους προς Μέτσοβο και Καλαμπάκα. Κομμάτι της βλαχόστρατας αποτελεί η περίφημη «σκάλα Μιχαλάκη Φίλου» -σκαλοπάτια σκαλισμένα στα βράχια- και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Φίλου, με άνοιγμα τόξου 8μ., τα οποία κατασκευάστηκαν τον 18ο αιώνα με δαπάνες του Μιχαλάκη Φίλου, σπουδαίας προσωπικότητας του Χαλικίου. Βαδίζουμε μέχρι να συναντήσουμε το σημείο που τα δύο ρέματα τέμνονται και συνεχίζουμε προς τη θέση «Πίτες» και τις πηγές, άλλοτε πάνω σε δασικό δρόμο κι άλλοτε μέσα σε σκιερό μονοπάτι γεμάτο δέντρα, -κέδρους, αγριοτριανταφυλλιές, πλατάνια, έλατα- και αναρριχητικά φυτά, διασχίζοντας μικρά ξέφωτα με εκπληκτική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του δάσους και τις κορυφές του Λάκμου. Επιστροφή στο Χαλίκι από το ίδιο μονοπάτι, μετά από στάση στους καταρράκτες και το ξέφωτο κάτω από τις πηγές.
Επιστροφή στο χωριό Χαλίκι. Χρόνος για φαγητό. Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη το βράδυ.

Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (35 lit), νερό 2 λίτρα, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφο, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντηλιακό, καπέλο.

Κόστος
Το κόστος της εξόρμησης είναι 92 ευρώ αν μείνει σε δωμάτιο που είναι τετράκλινο ή πεντάκλινο και 78 ευρώ αν μείνει σε δική του σκηνή. +10 ευρώ για τα μη μέλη

Διαμονή
Κόστος διανυκτέρευσης στον ξενώνα σε 4κλινο και σε 5κλινο. Ο ξενώνας διαθέτει 20 κρεβάτια. Λόγω του περιορισμένου αριθμού κλινών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης σε σκηνή κοντά στον ξενώνα με δικό σας εξοπλισμό (σκηνή 3 εποχών, υπόστρωμα, υπνόσακο).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που  γίνονται οι παράλληλες δράσεις μπορείτε να δείτε στο link

https://www.eosthessalonikis.gr/news/195/44/paralliles-draseis.html

Μπορείτε να δηλώσετε στην εξόρμηση μέχρι την 15 Μαϊου 
Η κλήρωση των μελών που θα συμμετέχουν θα ανακοινωθεί έως τις 22 Μαϊου